Política 18/12/2013

La morositat de la banca marca un nou rècord i arriba al 13%

La mora hipotecària arriba al 5,36% a l'octubre, mentre la dels promotors immobiliaris supera el 33%

Efe
2 min

MadridLa morositat dels bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit que operen a Espanya es va elevar de nou a l'octubre, fins al 13%, un nivell mai vist en els més de 50 anys que porta el Banc d'Espanya recopilant aquestes dades.

Segons les dades publicades aquest dimecres per l'entitat, la mora de les hipoteques a particulars -que es publica de forma trimestral- es va disparar fins al 5,36% a tancament de setembre, mentre que la del sector promotor immobiliari va arribar al 33,6%, en ambdós casos xifres rècord.

D'aquesta forma, les hipoteques moroses sumaven 32.704 milions d'euros a la fi de setembre, per a una cartera de 610.497 milions d'euros, amb el que la mora va superar en prop de dos punts percentuals a la registrada fa un any, quan era del 3,62%.

190.971 milions de crèdits dubtosos

Tornant a les dades generals del sistema, a tancament d'octubre, els crèdits morosos que suportaven totes les entitats financeres espanyoles sumaven ja 190.971 milions d'euros, un increment que es deu a la situació econòmica i també en part a aquest efecte de les reclassificacions creditícies exigides pel Banc d'Espanya a les entitats.

També va contribuir a aquest empitjorament de la mora la reducció del volum de crèdits que tenen concedits les entitats financeres, que a tancament d'octubre havia caigut fins a 1,469 bilions d'euros, per sota dels 1,481 bilions de setembre.

Això es deu al progressiu despalanquejament d'empreses i famílies, així com a l'escassa demanda de finançament per la precària situació econòmica i també en part al que molts experts veuen com a "escassa oferta" per part de les entitats.

Respecte a l'octubre del 2012, el volum de crèdits morosos, que es consideren així després de tres mesos consecutius d'impagament, ha disminuït en 617 milions d'euros, ja que llavors sumaven 189.618 milions d'euros i el percentatge de mora es trobava en l'11,23%.

La mora dels establiments financers de crèdit (EFC) –entitats que principalment concedeixen finançament per comprar automòbils, mobles, televisors i altres béns de consum– va repetir el registre del mes anterior, ja que va continuar en l'11,64%.

stats