Política 20/12/2013

El ministre Soria: "El rebut de la llum no s'apujarà un 11%"

El titular d'Indústria veu manipulació en la subhasta elèctrica d'ahir, que Competència ha invalidat

Efe
3 min
CONTUNDENT José Manuel Soria va reaccionar ahir amb duresa contra les elèctriques.

MadridEl ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha assegurat aquest divendres que el rebut de la llum no s'apujarà un 11% aquest gener després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) hagi invalidat la subhasta elèctrica d'ahir davant les sospites que es va inflar el cost de la llum. Soria va demanar ahir a la CNMC que investigués la subhasta. En declaracions a RNE, el ministre ha anunciat que es modificaran aspectes de la subhasta elèctrica per fixar les tarifes.

"Ha arribat el moment d'introduir almenys algunes modificacions sense descartar canviar el sistema [...] per evitar que torni a passar [l'augment de preu de la subhasta d'ahir]", ha afirmat Sòria a RNE.

"Els preus de l'electricitat no pujaran aquest 11% sota cap concepte", ha subratllat.

La subhasta, l'anomenada Cesur, va acabar amb un increment del cost de l'energia del 25,6%, cosa que es traduiria en una alça en el preu final del 10,5%. A aquesta quantitat cal sumar-hi l'increment dels peatges, una mica menys de l'1%, que ja havia anunciat el govern espanyol.

"Teníem sospites de manipulació perquè el preu que va resultar en la subhasta és un 7% superior a les referències de preus de contractes equivalents", ha dit Soria. Sobre la posició de les elèctriques, ha afirmat que "és curiós" que des del principi hagin dit que tenen "plena seguretat" que tot havia estat clar.

"No sé d'acord amb quins arguments podien dir d'entrada que la subhasta s'havia fet d'una manera molt transparent [...] ja que fa l'efecte, a mesura que passen les hores, que no va ser així", ha qüestionat.

L'anul·lació de la subhasta s'ha comunicat a un quart de cinc d'aquesta matinada a la secretaria d'Estat de l'Energia i a l'Operador del Mercat Ibèric Espanyol (OMIE), que és l'organisme encarregat de traslladar-ho als agents de la subhasta. Properament, la CNMC farà públic l'informe detallant els motius que justifiquen l'anul·lació del procés. En el comunicat, el regulador assenyala que ja fa quatre anys que ha recomanat canviar l'esquema de subhasta i recorda que ja havia iniciat un procés d'informació prèvia per analitzar els moviments inusuals que s'estaven produint en la fixació de preus del mercat majorista.

Increment sense fre

Aquest 2013, el preu de la llum ja ha patit quatre increments. El primer trimestre, un 3%; el tercer trimestre, l'1,2%; el quart trimestre, el 3,1%, i una pujada extraordinària el mes d'agost de l'1,2%, amb motiu de l'aprovació de la reforma del sistema elèctric espanyol. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar un 6,6%.

L'increment de la tarifa elèctrica està calculat en dos trams: el tram de peatges i regulat pel govern espanyol, que explica poc més de la meitat del preu, i el tram alliberat que ve determinat pel preu de la subhasta del Cesur, que justifica poc menys de la meitat de l'augment. [Guia per entendre de què depèn el rebut la llum: set preguntes amb resposta].

Fa un dies el ministre d'Indústria va anunciar que el govern espanyol incrementaria els peatges en un 2%, cosa que tindrà un impacte de l'1% d'augment en el preu de la factura, augment que aquest dijous va quedar completament descartat amb l'encariment total de l'11%, ara anul·lat.

La part alliberada es determina cada trimestre en una subhasta del Cesur on les empreses generadores marquen el preu de l'electricitat pel període trimestral següent, en el cas de la subhasta d'aquest dijous el preu per al primer trimestre del 2014.

stats