Política 01/10/2014

Mas: "No rectificaré res"

El president recorda a la CUP que "la desobediència no sempre porta a la victòria", reitera la voluntat de votar i prepararà avui la cimera amb els líders del procés

Roger Mateos / Ferran Casas
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a la sessió de control del Parlament aquest dimecres / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest dimecres que "no sempre la desobediència porta a la victòria". Després que el diputat de la CUP Quim Arrufat, en la sessió de control al president de la Generalitat, l'instés a triar entre "l'obediència a la gent o al PP", Mas ha indicat que cal "aprendre de les lliçons de la història". Ha dit que no és "contrari" al concepte de desobediència, perquè així s'han assolit "moltes conquestes socials i drets humans", però en aquest moment a Catalunya "no som en aquest punt".

Segons Mas, ara toca "pressionar" el Tribunal Constitucional (TC) perquè aixequi la suspensió del marc legal de la consulta del 9 de novembre. Tot i això, ha denunciat que el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, que va ser militant del PP, "no deu ser un àrbitre gaire imparcial".

Amb la resta de portaveus, Mas ha denunciat també la parcialitat del TC, que ha anat molt ràpid amb la suspensió del 9-N, que com li han recordat els portaveus el Govern, ha acatat. Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera li ha retret el seu "fracàs polític" i el president els ha contestat que no es poden avançar i que la prioritat és "votar i votar la pregunta acordada" entre els partits. "No rectificaré res", ha etzibat el president. La sessió de control ha estat més plàcida amb Joan Herrera i Miquel Iceta. L'ecosocialista ha demanat "unitat" i ha recordat el "compromís" del seu partit, mentre que Mas ha denunciat que el PSOE i el PP fan servir el TC "per no fer de polítics".

Iceta ha intentat mirar més enllà, fins al 2016, però amb l'ombra de les plebiscitàries planant pel veto al 9-N Mas s'ha limitat a mostrar esperances en el fet que el TC aixequi la suspensió, perquè de pensar a refer el diàleg amb l'estat en té poques esperances: "Ho hem provat tot i el resultat és aquest", ha afirmat.

Oriol Junqueras ha deixat la càrrega de fons en mans de Marta Rovira i ha preguntat pel decret de pobresa energètica, però com que pel mig també hi ha el TC s'ha preguntat quines eines té el Govern per ajudar els catalans. "Hi ha poques alternatives que no passin pel compromís explícit i directe de tots plegats per posar el destí del país en mans dels ciutadans", evitant fer trontollar la unitat.

Mas intensifica els contactes

Posteriorment, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha fet una crida a la "unitat" de les forces del dret a decidir per fer front al pols amb l'Estat per poder votar el 9 de novembre. Mas ha garantit que buscarà aquesta unitat i ha explicat que al llarg d'aquest dimecres, aprofitant el ple parlamentari, mantindrà contactes amb els caps visibles dels partits que estan a favor del procés sobiranista. Ja dimarts, ha explicat, va parlar amb alguns, entre altres amb el mateix Herrera. La intenció es poder celebrar una cimera el divendres per decidir conjuntament què fer.

stats