Política 19/12/2013

La llum pujarà més d'un 11% al gener

La subhasta de les elèctriques es tanca amb un increment del preu de l'energia del 26,5%

Xavier Alegret
2 min
Uns 17 milions de consumidors tenen la tarifa d'últim recurs, que pujarà un 3% al gener.

BarcelonaLa factura elèctrica es dispara. A partir del gener, la llum pujarà un 11%, després que la subhasta elèctrica que s'ha celebrat aquest dijous hagi provocat un encariment del preu de l'energia, un dels components de la factura de la llum, del 26,5%, segons han informat fonts del sector a l'agència Efe.

La subhasta, en la qual productors, comercialitzadors i consumidors decideixen el preu, s'ha fixat un preu final de 61,83 euros per megawatt hora, un 29,9% més alt que el fixat en l'última subhasta, fa tres mesos. Però el fet que altres costos, com el pagament per capacitat o la prima de risc, hagin baixat ha situat la pujada en el 26,5%.

El preu de l'energia té un pes aproximat del 40% en la factura de les llars, la majoria de les quals paguen la tarifa d'últim recurs. Així, l'encariment del 26% es traslladarà en una pujada de la factura del 10,6%.

A aquesta xifra caldrà sumar-hi la pujada dels peatges, uns costos regulats pel govern espanyol per pagar el transport i la distribució de l'electricitat, el dèficit de tarifa i les primes al règim especial, entre altres conceptes. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, havia assegurat que la llum no pujaria però dimarts va admetre que els peatges pujarien "no més d'un 2%". Aquest dijous ha parlat de l'1%.

Els peatges tenen un pes del 60% en la factura, de manera que una pujada de l'1% es traslladaria en un encariment de la factura del 0,6%, i una pujada del 2% es traslladaria en un increment de l'1,2%. Així, sumant el 10,6% de la subhasta i l'increment dels peatges, el preu final de la factura podria pujar entre un 11,2% i un 11,8%.

Falta de transparència

Segons fonts del sector, la subhasta d'aquest dijous ha estat caracteritzada per un baix nombre de participants i per una falta de transparència en la fixació dels preus. En els últims dies, el preu del 'pool' energètic –el mercat majorista, que se subhasta cada dia– havia pujat més del 50% a causa d'una caiguda en l'oferta.

Aquesta caiguda coincideix amb la decisió del govern espanyol de no aportar 3.600 milions al sistema elèctric abans de final d'any, decisió que generarà un dèficit de tarifa no previst. Per això, algunes fonts apuntaven a una decisió conjunta de les grans elèctriques de reduir la producció per fer pujar el 'pool' i pressionar a l'alça la subhasta d'aquest dijous. La patronal Pimec va denunciar que l'increment del 'pool' "és conseqüència de la reacció de l'oligopoli elèctric davant el canvi de criteri del govern espanyol", és a dir, davant la decisió de no aportar els 3.600 milions.

El responsable d'estudis i polítiques sectorials de Pimec, Moisès Bonal, va explicar que "s'han aturat tres nuclears, quan només estava previst que se n'aturés una", i que els embassaments estan en "nivells òptims" per produir més del que estan produint. Aquest descens de l'oferta, sumat al poc vent que ha fet alguns dies, ha provocat que "s'hagués de generar amb cicle combinat i carbó, que és més car", i ha apujat el 'pool'. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència està investigant aquesta alça.

stats