Política 28/11/2014

Podem aspira a "liderar" les llistes d'unitat popular a les municipals

Durà a terme l'elecció dels líders del partit a cada municipi, amb una votació en primàries obertes entre el 26 i el 30 de desembre, i els resultats es coneixeran el 2 de gener

Efe
3 min

MadridPodem es prepara ja per afrontar l'examen de les municipals de maig de 2015, cita a la qual no concorrerà amb la seva pròpia marca, sinó en candidatures d'unitat popular que aspira a "liderar" i fins i tot "transformar perquè siguin el que la gent està esperant".

El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, responsable de coordinar la construcció dels òrgans autonòmics i municipals del partit, explica en una entrevista amb l'agència Efe el procediment posat en marxa per donar validesa jurídica als cercles, embrions de les futures direccions territorials del partit.

Un procés que controlarà la Comissió de Garanties del partit i que conclourà en un termini de tres mesos amb el registre del que seran les associacions de Podem als municipis i comunitats autònomes, dirigides per secretaris generals i consells ciutadans, amb uns estatuts congruents a imatge i semblança de l'organització estatal.

En paral·lel, es durà a terme l'elecció dels líders del partit a cada municipi, que conclourà amb una votació en primàries obertes entre el 26 i el 30 de desembre, a través d'internet, i els resultats es coneixeran el 2 de gener.

Dia 7 d'aquest mes començarà amb el mateix esquema el procés autonòmic, els guanyadors se sabran el 14 de febrer, després de la votació que es desenvoluparà entre el 9 i 13 de febrer.

A partir d'aquí, Podem afrontarà les eleccions municipals i autonòmiques amb estratègies completament diferents.

En el cas de les locals, està descartat que s'usi la marca Podem en cap procés, però la formació de Pablo Iglesias aspira a "ser el motor del canvi també en l'àmbit local", i per això pretén "liderar" les candidatures d'unitat popular en què s'integri o les que impulsi.

De fet, quan hi hagi candidatures preexistents i l'ADN no encaixi del tot amb el de Podem, "la crida és a transformar" perquè siguin llistes obertes als ciutadans, amb programes elaborats participativament i que no siguin una simple suma de sigles.

En qualsevol cas, Sergio Pascual assumeix que hi ha llocs, en concret Barcelona, on Podem s'integraria sota el lideratge de l'activista antidesnonaments i portaveu de Guanyem, Ada Colau; el protagonisme és inqüestionable i els seus plantejaments molt semblants.

No obstant això, a Madrid, té clar que "el pes i la responsabilitat" que els ciutadans "han dipositat" en Podem fan que hagi de ser "un motor important" a la candidatura d'unitat.

Podem pretén que les municipals i autonòmiques es tradueixin en una "nova onada" de gent que s'aproximi al partit, que està "abocat" a integrar en les seves llistes persones de la societat civil que volen ajudar.

Creuen que el procés electoral municipal pot donar un altre impuls més al partit, però els requisits els posa Podem: "No entrarem en candidatures que siguin una suma de sigles, que incompleixin el nostre codi ètic i que no apostin per primàries obertes ciutadanes del primer al darrer de la llista ".

El partit situa les seves places fortes a Madrid, Barcelona, València, Alacant, Sevilla, Granada, Cadis, Màlaga, a les tres grans ciutats asturianes, a Múrcia i a Saragossa.

Reconeix la seva debilitat en el món rural, on les xarxes socials tenen menys penetració, davant la qual cosa es prepara un "butlletí físic" per difondre als petits municipis.

"Estam preparats en tots els llocs", recalca Pascual, qui aplica aquesta mateixa frase per als comicis autonòmics, en què creu que tindran candidatures "més que solvents".

Són conscients que en el camí es poden trobar amb unes eleccions anticipades a Catalunya, però prefereix no accelerar el procés fins que no sigui necessari. "Altres partits prenen les decisions en els despatxos entre poca gent i nosaltres entre molta gent, això fa que ens haguem de prendre un temps, però arribarem a temps en els diferents fites", assegura.

Cada territori tindrà autonomia per decidir la seva política de pactes, sotmesa sempre a la consulta dels inscrits en les assemblees ciutadanes i condicionada per "l'ADN de Podem". En aquest sentit, una decisió com la d'IU a Extremadura podria ser revocada mitjançant un referèndum en àmbit estatal.

Podem encara no té candidats, però tot i així obté resultats sorprenents en les enquestes, que fins i tot el situen com a primera força política a Navarra, i no té inconvenient que s'identifiqui Pablo Iglesias amb totes les seves candidatures.

"La gent ha entès que Podem és una manera de fer política diferent, una metodologia, i d'alguna manera confia qu és una mica igual quin sigui el rostre visible, atès que qui prendrà les decisions serà la gent, no aquest rostre visible, que haurà d'executar-les", sosté Pascual.

El responsable d'Organització de Podem exposarà demà aquesta planificació davant el consell ciutadà del partit, que haurà de resoldre qüestions puntuals com la planificació d'aquests processos en els territoris insulars.

En el cas del País Basc, es deixarà a l'assemblea autonòmica la decisió de concórrer a les eleccions a les diputacions forals i, si s'escau, la manera de fer-ho.

A més d'aquesta qüestió, el consell ciutadà de demà decidirà el repartiment d'àrees temàtiques i coneixerà el programa econòmic presentat ahir per Pablo Iglesias.

stats