Política 01/02/2016

Imputats diversos regidors i assessors del PP de València per presumpte blanqueig

El jutjat d'instrucció número 18, que investiga la presumpta trama de corrupció, ha citat tots els regidors i assessors dels populars com a investigats

Salva Almenar
2 min
Moment de la sessió plenària que ha ratificat la retirada de la medalla d'or a Franco. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 18 de València que investiga la presumpta trama de corrupció vinculada al PP valencià ha citat els regidors i assessors dels populars a l'Ajuntament de València –també hi ha citats exregidors i extreballadors del PP– per declarar en qualitat d'imputats –'investigats', des de l'entrada en vigor de la nova llei d'enjudiciament criminal–, segons han confirmat fonts de la investigació a l'ARA.

El jutge investiga si, com han reconegut diversos testimonis a la Guàrdia Civil, els regidors i els treballadors del PP de València haurien blanquejat, suposadament, la caixa B que el grup municipal que ha liderat, durant més de 20 anys, l'exalcaldessa i actual senadora Rita Barberá havia acumulat gràcies al cobrament de comissions procedents de l'adjudicació de contractes públics.

El jutge ja treballa en un calendari per tal que els investigats prestin declaració en els propers dies i setmanes. El primer a fer-ho serà el que ha estat fins ara portaveu municipal del PP, Alfonso Novo, que haurà de comparèixer dimecres vinent.

Des de la setmana passada, els regidors i assessors del PP de l'Ajuntament de València han anat compareixent davant la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, que ha entrevistat fins a 50 persones relacionades amb el partit. La majoria sortien de la caserna en qualitat d'investigats a l'espera que sigui el jutge instructor qui els citi a declarar.

Entre els citats a declarar es troben 9 dels 10 regidors del PP a l'Ajuntament de València: Beatriz Simón, Vicente Igual, María Angels Ramón-Llin, Cristóbal Grau, Félix Crespo, Lourdes Bernal, María Jesús Puchalt y Alberto Mendoza. L'únic que no haurà de prestar declaració com a imputat serà Eusebio Monzó, independent que va anar en les llistes del PP del 24 de maig.

Una de les branques del cas Imelsa, que va propiciar l'operació Taula, investiga la possibilitat que s’hagués incorregut en un delicte de finançament il·legal del PP i que alguns alts càrrecs populars tinguessin coneixement d’aquests fets. La investigació s’estén a tot el PP valencià, tant a escala local com provincial i autonòmica, tot i que el focus està posat sobre els populars de València.

En concret, se sospita que algunes empreses que tancaven contractes amb les administracions dirigides pels populars, i que treballaven també per a aquesta formació política, podrien haver pagat comissions del 3% a canvi d’aquests contractes públics. Uns diners que podrien haver anat a parar a les arques del partit i que haurien servit per finançar actes i campanyes electorals del PP durant els darrers anys.

El frau podria haver-se prolongat fins a la campanya de les eleccions municipals del 24 de maig passat. Diverses fonts apunten que els investigadors haurien aconseguit fer un esquema de com el PP de València podria haver-se finançat amb diners d’una suposada caixa B que haurien revestit de legalitat.

Per blanquejar aquests diners, els regidors del PP de l’Ajuntament de València haurien donat al partit 1.000 euros cadascun abans de la campanya per sufragar actes del partit i, setmanes després, des del grup municipal se’ls hauria retornat aquesta mateixa quantitat en metàl·lic. Una operació que la Guàrdia Civil investiga si era la fórmula per donar curs legal als diners que rebia el PP local provinents de suposades comissions.

stats