Política 11/04/2014

La nova justícia universal del govern de Rajoy deixa al carrer setze narcotraficants

Bermúdez, en deixar lliures vuit dels narcos: "El jutge ha d'aplicar la llei, li agradi o no, tot i que el resultat sigui frustrant"

Agències
3 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaArrestar narcotraficants és una operació difícil i perillosa. Però deixar-los en llibertat pot resultar extraordinàriament fàcil. El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha deixat en llibertat vuit presumptes narcos sirians detinguts el passat 16 de març en un vaixell amb bandera de Sierra Leone en aigües internacionals quan transportaven 12 tones d'haixix. El motiu? La reforma de la llei que regula la justícia universal, aprovada recentment pel govern espanyol. Amb aquests ja són 16 els narcos que han quedat lliures gràcies a la reforma de l'executiu de Rajoy.

Com la reforma constitucional forçada per Angela Merkel, la llei de la justícia universal es va aprovar amb velocitat rècord. I, com en el cas de Merkel, per complaure pressions exteriors: les del govern xinès, que va amenaçar Espanya de prendre represàlies si no s'aturava la causa oberta contra diversos líders del PC xinès encausats per genocidi. La sèrie de restriccions dissenyades pel govern de Rajoy i aprovades gràcies a la seva majoria absoluta han tingut conseqüències immediates, no només en el cas dels dirigents xinesos, sinó en molts altres.

Però la llei, ja en vigor, ha tingut un dany col·lateral no previst per l'executiu de Rajoy. En limitar el nombre de causes que els jutjats espanyols poden obrir contra ciutadans estrangers per crims comesos fora d'Espanya s'ha obert la porta a deixar impunes crims com el del tràfic de drogues. Aquest és el cas dels 8 narcotraficants deixats en llibertat aquest divendres. Com que tenen la nacionalitat siriana, transportaven la droga en un vaixell registrat a Sierra Leone i van ser abordats per la policia en aigües internacionals, els jutjats espanyols no poden actuar contra ells. "Ho he de fer m'agradi o no", ha dit Bermúdez aquest divendres en deixar-los al carrer.

Limitacions

La reforma aprovada pel govern de Rajoy estableix que els tribunals espanyols només tindran jurisdicció per investigar la comissió d'un delicte quan el procediment es dirigeixi contra un espanyol o quan hi hagi indicis que un grup criminal vol cometre el delicte en territori espanyol. És d'acord amb aquests nous criteris que, segons Bermúdez, "no és possible considerar que els tribunals espanyols tinguin jurisdicció per a la instrucció i l'enjudiciament de la comissió d'un delicte de tràfic d'estupefaents en aigües internacionals". I ha afegit: "El jutge ha d'aplicar la llei, li agradi o no, tot i que el resultat sigui, des del seu punt de vista, frustrant".

Ja en van 16

Amb els 8 narcos alliberats aquest divendres ja són 16 els que han quedat en llibertat des que es va aprovar la reforma de la llei. La decisió de Bermúdez se suma a la presa fa quatre dies per un altre jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, que va deixar en llibertat vuit mariners egipcis detinguts en aigües d'Almeria quan transportaven en un pesquer un total de 9,8 tones d'haixix.

La Fiscalia discrepa

La Fiscalia Antidroga no comparteix el criteri de tots dos jutges. Considera que els tribunals espanyols són competents per jutjar els mariners arrestats i reclama l'aplicació de la Convenció de Viena contra el tràfic il·lícit d'estupefaents. Segons la Fiscalia, l'article 17 de la Convenció estableix "la necessària cooperació entre els estats signants per eliminar el tràfic il·lícit per mar". En canvi, Gómez Bermúdez al·lega que el desplegament d'una actuació de tipus assistencial com la que reclama el ministeri públic "no és criteri d'atribució de jurisdicció", ja que, segons ell, "el deure únicament sorgeix si el delicte s'ha comès en el nostre territori o en un vaixell amb bandera espanyola o una aeronau amb registre a Espanya".

stats