Política 26/07/2016

Les bases avalen Albano Dante Fachin com a nou secretari general de Podem a Catalunya

El nou líder de la formació lila fixa com a objectiu "distribuir el poder a tota l'organització". Tota la llista del diputat ha entrat al Consell Ciutadà, que també integrarà membres de la candidatura de Jéssica Albiach i Raimundo Viejo

Joan Serra Carné
4 min
Albano Dante Fachin ja és el nou secretari general de Podem a Catalunya

BarcelonaPodem va completar diumenge les votacions del procés de primàries per escollir el nou secretari general, així com la direcció que pilotarà el partit després de nou mesos d'interinitat. Albano Dante Fachin és el nom escollit per les bases per comandar la formació. Així ho ha avançat el secretari d'organització estatal, Pablo Echenique, en una compareixença a Madrid, per anunciar el resultat de les votacions, en què han participat més de 6.927 inscrits (un 13,83% del cens total i un 27,27% del cens d'inscrits actius). Fachin, diputat de Catalunya Sí que es Pot, ha obtingut 2.453 vots (un 41,96% dels vots vàlids). La segona candidata més votada ha estat Jéssica Albiach (un 23,78% dels suports) i, el tercer, Raimundo Viejo (19,43%). Óscar Guardingo ha quedat en quarta posició i Rafael García ha estat l'aspirant a secretari general amb menys vots. Echenique, que ha recalcat que el de Catalunya ha estat el procés intern amb més participació de la història del partit a escala autonòmica, ha afirmat que ara el que cal fer és "avançar en la descentralització de Podem".

Els resultats de les primàries han configurat un Consell Ciutadà amb plena majoria de la llista de Fachin. Els 24 membres de la candidatura Ho Podem Tot hi seran presents, així com set membres de la llista de Fem Podem (inclosa la diputada i candidata Jéssica Albiach) i tres de la candidatura de Raimundo Viejo (tot i que el diputat no en formarà part). En la seva primera roda de premsa com a secretari general, Fachin ha recalcat que el seu objectiu serà "enfortir" la formació després de nou mesos d'interinitat i "distribuir el poder a tota l'organització" per prendre les decisions "des de baix". Per això, la nova direcció posarà en marxa l'anomenat Consell de Cent. El guanyador de les primàries entén que la musculatura de l'organització al territori ha de tenir "capacitat decisió". Fachin, que s'ha felicitat per uns resultats que "donen una força important", també ha recalcat la necessitat de construir un nou espai polític de l'esquerra alternativa que aspiri a guanyar les eleccions a Catalunya. "És una oportunitat històrica", ha subratllat.

A banda de recosir el partit a Catalunya –orfe de lideratge des de la dimissió de Gemma Ubasart a l'octubre–, el nou secretari general haurà d'afrontar reptes immediats. El primer, tenir veu pròpia respecte a la direcció estatal, tal com han defensat tots els candidats en el procés de primàries. I, en segon terme, iniciar les negociacions per bastir una confluència estable amb els socis electorals (Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo), tal com reclama l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i defensen tots els aliats de l'esquerra alternativa. En aquest nou partit, Podem hi voldrà tenir un paper rellevant, perquè la nova direcció vol fer visible el capital polític de la formació, amb capacitat de penetració en les classes populars. "Podem hi ha d’aportar allò que fa temps que construeix i que ara enfortirem", ha dit Fachin.

En la seva primera intervenció davant dels mitjans, ha subratllat que compta amb el concurs de Jéssica Albiach, segona en aquestes primàries, per pilotar el partit de forma col·legiada. "És una figura imprescindible", ha recordat el secretari general, que ha destacat que la llista de la diputada de Catalunya Sí que es Pot era amb qui tenia "més coses en comú". Fachin també s'ha referit a la comissió d'estudi del procés constituent, de la qual se'n votaran les conclusions en ple del Parlament que comença avui. "La comissió ha estat una oportunitat perduda", ha afirmat el diputat de Catalunya Sí que es Pot, que també s'ha referit al referèndum unilateral d'independència (RUI). "Si el RUI s'ha de convertir en un 9-N segona part, ja s'ha demostrat quins límits té això", ha afegit sobre un possible canvi en el full de ruta sobiranista.

Un secretari general poc afí a la direcció estatal

Fachin ha revelat aquest dimarts que Echenique ha estat qui li ha comunicat els resultats de les primàries. També ha rebut missatges per Telegram de part de Pablo Iglesias. "Amb poc text i molts emoticons", ha reblat. La candidatura Ho Podem Tot, que ha marcat distàncies amb la direcció estatal, vol recuperar el poder de les bases i assegurar l’autonomia respecte a la formació matriu. "Som l’única llista triada des del territori. És un exemple de com volem que sigui Podem Catalunya, un partit fet des de baix", deia a l’inici de les primàries.

Fachin, periodista i activista vinculat a la sanitat pública molt crític amb els polítics de l'antiga CDC, és diputat al Parlament i el candidat menys afí a la direcció estatal que es presentava al procés intern. Va ser el primer a postular-se per dirigir el partit i a reclamar les primàries que Madrid no es decidia a convocar. Procedent de Procés Constituent, té bona relació amb l’espai d’Ada Colau i és un ferm defensor del dret a l’autodeterminació –tot i que no veu el RUI com una solució al plet català–, fins al punt que pretén traçar sinergies amb formacions com ERC i la CUP. Compta amb el suport del diputat Joan Giner i de l’espai Revolta Global, corrent crític dins de Podem.

stats