LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política 07/10/2017

Un grup d’espanyolistes insulta i esbuca la paradeta de l’ASM

Els manifestants de la marxa per la unitat d’Espanya varen emprendre diverses accions violentes

M. M.
4 min
Moment en el qual els manifestants desmunten la paradeta de l’Assemblea Sobiranista.

PalmaCom cada dissabte, els membres de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) muntaren el seu envelat informatiu entre la plaça d’Espanya i el carrer dels Oms de Palma. El que no podien esperar és l’odi i la ràbia amb què centenars de persones els envestiren ahir durant la marxa a favor de la unitat d’Espanya, que arreplegà devers 5.000 individus, segons dades de la policia, per les vies de Ciutat.

L’expresident del Govern de les Illes Balears i president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, Cristòfol Soler, ho visqué en persona: “Els primers moments foren els més difícils, ja que indefensos de policia un bon grapat de persones acudiren al nostre tendal a insultar-nos, escopir-nos i desmuntar-nos la paradeta amb violència”. Així passaren uns 15 minuts “que es feren eterns”, hi afegeix Soler, que veia com els manifestants esquinçaven les camisetes grogues que amuntegaven en una caixa els de l’Assemblea Sobiranista, els escopien a la cara -sobretot a les dones- i literalment els esbucaven la paradeta.

Odi i ràbia

Passats aquests 15 minuts, hi intervingué la Policia Nacional, que va intentar contenir els manifestants “amb dificultats perquè estaven molt encesos i enrabiats. Nosaltres ens manteníem ferms amb les mans enlaire i no férem provocacions”. Els espanyolistes atacaren també els policies que defensaven l’envelat de l’Assemblea i els cridaren “no els protegiu!”.

L’assetjament va durar “una hora bona i s’arribaren a concentrar davant de la paradeta més de 300 persones amb insults constants”. “El que més em va cridar l’atenció -recalca Soler- foren precisament l’odi i la ràbia de les persones que ens varen escometre, els seus rostres enervats contra nosaltres, com si estiguessin posseïts”, recorda el president. “Mai abans havia viscut una experiència com aquesta”, hi afegeix Soler. “Mira que la setmana passada érem a Barcelona i vàrem poder viure la convivència pacífica entre manifestants amb banderes espanyoles i els catalans que lluïen estelades, sense faltar-se al respecte. Això a Palma ahir no va passar”, comenta decebut l’expresident del Govern a aquest diari. “I això que nosaltres ni tan sols dúiem exposades estelades, només una bandera de Mallorca ‘amb el castellet’ que també ens varen robar. Així mateix, ens varen espenyar material de paper i butlletes d’inscripcions, així com dues pancartes que deien ‘Madrid ens roba’ i ‘Un altre país és possible”. La resta de material malmès foren l’envelat blanc i les representatives camisetes grogues, el color corporatiu de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

“L’única persona que va rebre agressions físiques fou un dels companys de l’Assemblea que enregistrava els fets, que va ser colpejat per intentar robar-li el mòbil. La resta de les agressions foren amb insults i escopinades”. A Soler li arribaren algunes paraulotes de caràcter personal, com ara “traïdor”, i altres crits en general de “pocavergonyes”, “partiu cap a Catalunya” i “fills de puta”.

L’Assemblea va posar una denúncia pels fets opcorrgeuts a la Policia Nacional i Local de Palma.

Una altra de les incidències de la manifestació espanyolista va tenir lloc en un moment en el qual la marxa passava per devora el teatre Principal. Aleshores una jove va cridar “fatxes” als congregats i va patir l’impacte d’un objecte contundent que li va fer un trenc a una cella.

Missatges de condemna

Centenars de ciutadans; l’Obra Cultura Balear; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el partit polític Ciutadans -en un comunicat- i alguns dels representants del Partit Popular al seu Twitter, entre d’altres, varen condemnar i expressar el seu rebuig contra les accions violentes ocorregudes durant la marxa.

Devers 5.000 persones, segons dades de la policia, donaren suport ahir a la unitat d’Espanya en una marxa

Devers 5.000 persones, segons dades de la Policia Nacional, es varen manifestar ahir al centre de Palma entre les 12 i les 13.30 hores en una marxa en contra del secessionisme català i a favor de la unitat d’Espanya convocada per diverses entitats socials i polítiques.

Els manifestants, que alçaven centenars de banderes d’Espanya, varen partir de la plaça d’Espanya i acabaren el recorregut davant del Consolat de Mar, seu de la Presidència del Govern.

La marxa era oberta per una pancarta de l’associació Jaume III amb el lema ‘Som Balears, no Països Catalans’. Entre els congregats hi havia diversos membres destacats de Ciutadans, com els diputats del Parlament Xavier Pericay i Olga Ballester, i del Partit Popular, com l’expresident del Govern José Ramón Bauzá, l’exdiputat Joan Font, Miquel Ramis, Mauricio Rovira, Catalina Cirer i Marga Durán, entre d’altres.

Els manifestants varen cridar en castellà lemes com “Som mallorquins, no catalans”, “Espanya unida mai serà vençuda” i “Jo som espanyol”, a més de visques a Espanya, al rei i a la Constitució, i varen fer càntics a favor de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que foren aplaudits i aclamats a crits d’“Aquesta és la nostra policia”.

El manifest llegit davant el Consolat de Mar va ser crític amb la Generalitat de Catalunya i el seu president. “Puigdemont, a la presó”, se sentí, així com retrets a Armengol per “col·laborar políticament amb els insurrectes” que han fet un “cop d’estat” a Catalunya que pot conduir “a una guerra civil”.

stats