CRISI SOCIALISTA
Política 07/12/2016

La gestora del PSOE dribla els crítics i dilata el congrés

Fernández proposarà que el conclave sigui “abans de l’estiu”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La gestora del PSOE dribla  els crítics i dilata el congrés

MadridUn mes després del trauma de l’abstenció per fer Mariano Rajoy president, la gestora del PSOE comença a traçar el full de ruta que se li va encomanar des del cop per fer caure Pedro Sánchez: convocar el 39è congrés socialista per acabar amb el buit de lideratge al partit. Però el president asturià i màxim dirigent de la gestora no té pressa. Conscient de les pressions internes i de la necessitat de començar a afinar el calendari, Javier Fernández va anunciar ahir que proposarà en el pròxim comitè federal -que vol convocar al gener- dilatar la decisió i que el conclave no sigui fins “abans d’estiu” per tenir temps de debatre un document polític que marqui l’estratègia socialista. Dribla així l’ex secretari general del PSOE (que té intenció de plantar cara) i els crítics amb la gestora, que reclamen que el congrés se celebri al més aviat possible.

Durant la recepció del Dia de la Constitució i en una conversa informal amb periodistes, Javier Fernández va evitar mullar-se sobre si el congrés serà al maig o al juny. Els càlculs de la gestora passen per deixar les primàries per després de Setmana Santa, que l’any que ve caurà la segona setmana d’abril.

El sector crític, que encara dóna suport a Pedro Sánchez, s’ha anat organitzant les últimes setmanes per reclamar que la gestora concreti la data. En el comitè general del gener es podrà veure la força que els queda encara als crítics dins dels òrgans de direcció, més enllà de les bases. La cap de files del PSC al Congrés, Meritxell Batet, va assenyalar ahir que el PSOE ja té molts documents molt ben fets i que no li cal esperar fins a la primavera per elaborar-ne de nous.

Javier Fernández va treure ahir importància a l’organització dels crítics i va recalcar que el més important és que se celebri un congrés ordinari: “Portem cinc anys sense fer-lo”, va exclamar. I és que el congrés del juliol del 2014, que va ratificar Sánchez com a secretari general, va ser extraordinari. L’últim ordinari es va celebrar a Sevilla el febrer del 2012, en què Alfredo Pérez Rubalcaba va vèncer Carme Chacón, candidata de Susana Díaz.

Díaz busca el suport de Zapatero

La baronessa Susana Díaz, que des de l’octubre mou els fils del PSOE des d’Andalusia, vol tenir el temps suficient per aconseguir esborrar la imatge de conspiradora que va derrocar Sánchez. Els aiguats dels últims dies a Andalusia han aixafat el desembarcament que tenia previst Díaz en la recepció de la Constitució. Arran de la mort de dues persones en el temporal, l’andalusa va decidir suspendre a última hora el viatge i cedir el protagonisme a Javier Fernández, reticent als mitjans de comunicació. Però ja ultima els detalls per al primer gran acte de precampanya de cara a les primàries el 16 de desembre a Jaén. Després d’haver-se assegurat el suport de l’expresident espanyol Felipe González, ara busca el de José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha convidat a Jaén amb l’excusa que se celebrarà el desè aniversari de la llei de la dependència.

La màxima de Díaz és que el temps cura les coses. En el comitè federal en què es va decidir l’abstenció, la presidenta andalusa ja es va vantar que en poques setmanes s’havien tranquil·litzat els ànims a Ferraz. Ahir Fernández apuntava en la mateixa direcció: “Estem malament, però millor que fa un mes i mig”. El nou relat de la gestora és que, només un mes després de la investidura, el PSOE ha aconseguit ocupar la “centralitat” i és l’únic que pot “pactar amb tots”.

El cert, però, és que en només una setmana els socialistes han pactat amb el PP aprovar el sostre de despesa a canvi d’un augment del 8% del salari mínim interprofessional que rebaixa el que havia proposat l’oposició al ple. Fernández va negar ahir que hi hagi un pacte amb els populars. També va afirmar que és un “impossible medieval” que el PSOE doni suport als pressupostos generals de l’Estat per al 2017 i va recordar que tenen el suport de Podem per derogar la llei mordassa.

La gestora avança a l’uníson amb el full de ruta de Díaz i no concep que ningú tingui prou força per ensorrar-li els plans.

stats