Política 27/04/2017

La policia escorcolla les cases i el despatx de Jordi Pujol

El jutge busca dades sobre una societat que el seu fill gran hauria utilitzat per evadir 30 M€

Núria Orriols / Manuel Altozano
3 min
L'expresident torna al seu domicili, un cop acabats els escorcolls

Barcelona / MadridPoc abans de les 9 del matí, agents de la Policia Nacional arribaven a casa de la família de l’expresident Jordi Pujol. No era l’únic escorcoll previst: la policia també es va desplaçar al despatx de Pujol al carrer Calàbria, a la casa de Queralbs i al domicili i despatx del fill gran de la família, Jordi Pujol Ferrusola, al carrer Ganduxer de Barcelona. Els escorcolls els havia ordenat el jutge de l’Audiència Nacional que investiga el cas Pujol, José de la Mata, arran de la presumpta evasió de 30 milions d’euros durant la investigació sobre l’origen del patrimoni dels Pujol. Pel mateix motiu, el dia abans, havia enviat a presó provisional sense fiança a Jordi Pujol Ferrusola.

L’objectiu dels escorcolls ordenats per De la Mata era, principalment, trobar dades sobre la societat panamenya Kopeland Foundation. Segons la interlocutòria del jutge, el primogènit de la família l’havia creat per traspassar-hi els fons d’Andorra i realitzar “una operació de blanqueig” que posaria els béns fora de l’abast de la justícia. Però no només el fill gran de l’expresident estava vinculat a aquesta operació de compra, a través de la Banca Privada d’Andorra (BPA). El jutge també sosté que Pujol Ferrusola va situar la seva mare, Marta Ferrusola, en la mateixa societat per ocultar els seus béns. Posteriorment, segons el jutge, el fill gran dels Pujol també hauria transferit diners a Mèxic per evitar que la justícia espanyola li embargués cautelarment 2,4 milions d’euros i que Hisenda tingués coneixement de la fortuna.

Quina explicació ha donat Pujol Ferrusola sobre aquestes operacions? Segons fonts pròximes al cas recollides per Efe, en les seves compareixences davant del jutge De la Mata, el primogènit sempre ha dit que va ser el banc andorrà qui li va oferir la compra de la societat panamenya, com un mecanisme per evitar pagar impostos al Principat.

Pel que fa a la presència de la seva mare en la societat, Pujol Ferrusola no va concretar res davant del jutge, al·legant que era una qüestió que havien de preguntar directament a Marta Ferrusola. La dona de l’expresident, però, en la seva compareixença davant el magistrat, el febrer del 2016, es va acollir al seu dret a no a declarar.

“Sento molt el que està passant”

La jornada d’escorcolls va començar amb el domicili familiar dels Pujol a Barcelona, que ja havia sigut escorcollat l’octubre del 2015 quan hi vivia temporalment el primogènit de la família. Aquell cop, només es va escorcollar l’habitació on s’estava, convalescent d’una lesió. Ahir la Policia Nacional va escorcollar tot el pis durant set hores i en va treure tres caixes de cartró. En l’escorcoll hi era present Marta Ferrusola, ja que l’expresident va sortir de casa seva pocs minuts després de les 9 del matí en direcció al seu despatx, al carrer Calàbria de Barcelona. Tot i les preguntes dels periodistes, Jordi Pujol no va fer declaracions en sortir de casa seva. Però sí que va parlar, entre dents, un cop acabat l’escorcoll del seu despatx. “Sento molt el que està passant”, va xiuxiuejar davant la premsa que el bombardejava a preguntes.

Alhora que es feia aquest escorcoll, n’hi havia dos més al despatx i al domicili de Jordi Pujol Ferrusola i a la casa de la família a Queralbs (Ripollès). L’expresident hi passa llargues estades, i va triar-la de refugi quan, el juliol del 2014, va confessar que tenia diners a l’estranger.

En les actuacions d’ahir no hi eren els fiscals del cas, un dels quals és Fernando Bermejo, recentment rellevat de la causa del 3% -que investiga el presumpte finançament irregular de CDC a través d’obra pública- pel Fiscal Anticorrupció, Manuel Moix. Un cop finalitzats els escorcolls, Pujol Ferrusola va ser traslladat a la comissaria de la Verneda, a Barcelona, a l’espera de tornar a la presó. Tot i que la primera nit l’havia passat a Soto del Real (Madrid), ahir a la nit va ser tralladat a la presó de Saragossa. Durant la tarda s’havia dit que passaria la nit a Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, però finalment De la Mata va decidir no autoritzar de moment el seu trasllat a una presó catalana, com ha demanat la defensa.

La instrucció pretén aclarir des del 2012 l’origen del patrimoni dels Pujol i, ara, també té l’objectiu d’esbrinar si s’han seguit desviant diners durant la investigació.

stats