Política 06/06/2013

La Fiscalia presenta un recurs contra l'empresonament incondicional de Blesa

Ja havia rebutjat el 16 de maig l'ordre de presó sota fiança, que en aquell moment va permetre a l'expresident de Caja Madrid sortir del centre penitenciari

Efe
2 min
El cas Blesa, un nou maldecap Per a la cúpula del PP

MadridLa Fiscalia de Madrid ha presentat un recurs contra la interlocutòria en què el jutge Elpidio José Silva va ordenar ahir, de manera incondicional i sense possibilitat de canviar-ho per una fiança, l'ingrés provisional a la presó de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, segons han informat fonts judicials.

El fiscal es va oposar ja ahir a aquesta mesura, adoptada pel titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid a instàncies de l'acusació popular exercida pel sindicat Manos Limpias.

La Fiscalia ja havia rebutjat que el magistrat enviés a la presó eludible sota fiança de 2,5 milions d'euros Blesa el passat 16 de maig.

El jutge Elpidio José Silva va acordar ahir l'ingrés a la presó incondicional de Blesa a la causa en què investiga la compra del City National Bank (CNB) de Florida per part de Caja Madrid el 2008.

Es tracta de la segona vegada que Blesa va a la presó, ja que va ser empresonat per aquesta mateixa causa el 16 de maig, tot i que el jutge li va fixar en aquesta ocasió una fiança de 2,5 milions d'euros que el banquer va abonar al dia següent, per la qual cosa va estar menys de 24 hores al centre penitenciari de Soto del Real.

En la interlocutòria, Silva justifica la presó sense fiança de Blesa dient que encara hi ha diligències d'investigació pendents que quedarien "molt seriosament afectades" si el banquer "continués en llibertat".

El jutge també parla del "significatiu agreujament de la pena pronosticable" per a Blesa arran dels nous indicis de criminalitat que diu haver trobat, que es basen en un intercanvi de correus electrònics entre aquest i l'exdirector financer de la caixa, Ildefonso Sánchez Barcoj, que va quedar en llibertat després de declarar també com a imputat.

Arran d'una informació periodística que assenyalava que l'operació s'encariria molt perquè estava en dòlars, Sánchez Barcoj va enviar un correu a Blesa dient: "Com ja saps, vam cobrir al seu moment no només la totalitat de les dues compres, sinó 100 quilos més per si es posava una mica a tret", al·ludint a l'adquisició del CNB i de l'entitat mexicana Hipotecària Su Casita (HSC).

En la interlocutòria, el jutge diu que el contingut d'aquest missatge revela que tots dos "obraven en l'enteniment que podien disposar de cent milions d'euros per adquirir qualsevol altra o altres entitats 'que es posessin a l'abast', sense el menor control o fiscalització prèvia en el marc de l'organigrama a l'efecte de Caja Madrid".

Fonts de la defensa de Blesa van assegurar, però, que el correu només fa referència a l'assegurança de canvi subscrit per la caixa per garantir les quantitats destinades a la compra del CNB i de HSC, i que no hi va haver "disposició" de diners, sinó només una "posició de tresoreria" que, a més, va resultar molt beneficiosa per a l'entitat.

stats