Política 26/09/2017

La fiscalia ordena identificar els responsables dels col·legis electorals

Trapero planta De los Cobos i envia el número 2 a la reunió de coordinació

Aleix Moldes / Pau Esparch
3 min
El comissari superior dels Mossos, Ferran López, va ser el representant de la policia catalana en la primera reunió de coordinació per aturar el referèndum de l’1-O.

BarcelonaEl Govern ha previst més de 2.000 col·legis electorals per a l’1 d’octubre i s’ha compromès a no posar en risc cap funcionari. La fiscalia, en canvi, està determinada a advertir els directors de les escoles i de la resta de centres activats per a l’1-O de les conseqüències de col·laborar activament o passivament amb el referèndum. I es vol recórrer als Mossos per fer-ho. Ahir, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, va ordenar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que identifiqués tots els responsables i els prengués declaració. Com que Ensenyament ja ha manifestat públicament que “cap funcionari ni director de centre” obrirà els col·legis electorals, l’avís que la fiscalia vol que transmeti la policia catalana és que el lliurament de les claus o dels codis de seguretat a qualsevol persona, també al departament d’Ensenyament, es considerarà una “col·laboració” amb els delictes de desobediència, prevaricació i, fins i tot, malversació de fons públics. Aquest últim delicte, que comporta penes de presó, també es va intentar imputar als membres de la mesa del Parlament, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho va desestimar.

La instrucció també especifica que, en cas que les claus del centre ja s’hagin lliurat, s’advertirà el responsable que té el deure d’impedir que s’obrin els col·legis electorals. Per tant, també se li aplicaran les conseqüències penals si no impedeix l’obertura del centre. Segons la fiscalia, diverses fonts -entre elles citen delegats de CCOO- han informat que Ensenyament ha comunicat als directors que dos dies abans del referèndum hauran de col·locar les claus i el codi de l’alarma en un sobre i enviar-ho als serveis territorials. Fonts de la conselleria neguen la informació.

A més d’advertir els directors de les escoles, la fiscalia reclama als Mossos que confisquin urnes i paperetes en cas de trobar-les a les escoles. L’ordre a la policia catalana arriba del ministeri públic i no del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, que és qui la fiscalia ha ordenat que coordini el dispositiu policial de l’1-O.

Precisament, Pérez de los Cobos va dirigir ahir a la tarda la primera reunió de tots els cossos policials amb presència a Catalunya sobre els dispositius del referèndum. Trapero no va assistir a la trobada i hi va enviar el número dos del cos, el comissari superior i coordinador territorial Ferran López. També van assistir a la reunió el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i el de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo. El representant dels Mossos va ser a la delegació del govern espanyol només una hora, i la resta d’assistents s’hi van quedar mitja hora més. Tot i això, l’absència de Trapero no va molestar el ministeri de l’Interior perquè fonts pròximes van apuntar que Pérez de los Cobos havia rebut satisfactòriament que la policia catalana hi hagués enviat un comandament que és d’un perfil més tècnic i menys polític.

Carta de Trapero a la fiscalia

Amb tot, Trapero va enviar ahir al migdia una carta a Romero de Tejada en la qual li reclamava que justifiqués per què la policia catalana, segons la fiscalia superior, no havia complert les instruccions rebudes. El motiu és que Romero de Tejada va comunicar dissabte en una reunió que a partir d’ara l’encarregat de la coordinació de tots els cossos policials amb presència a Catalunya era Pérez de los Cobos, després de qüestionar l’actuació dels Mossos. Per això en el seu escrit, Trapero va argumentar que la policia catalana ha seguit les indicacions de la fiscalia i ha obert diligències pels preparatius sobre l’1-O. “Aquest cos policial ha complert escrupolosament els requeriments i les ordres donades per la fiscalia, sense que hagi rebut cap directriu o ordre d’ampliar o modificar la seva manera d’actuar”, va destacar.

El major va recordar que havia demanat al ministeri públic que “es donessin les directrius específiques i es concretessin mesures”. “Aquestes concrecions no s’han donat mai”, va apuntar Trapero, que va lamentar que “l’única observació” va ser en la reunió de dissabte, quan es va dir que el fiscal general de l’Estat va afirmar que el pla d’actuació dels Mossos per a l’1-O “era el correcte per a unes eleccions però no era suficient per impedir el referèndum”.

stats