Política 01/06/2013

Un estat català seria viable per ser petit, segons un estudi

El Centre Català de Negocis destaca que els països més petits de la UE són els que tenen els índexs de creixement més elevats

Ara
1 min
Copenhaguen

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat aquest dissabte la 29a reunió del Cercle Economia apel·lant a la unitat d'Espanya i afirmant que a Europa els països petits "no compten gens". No és aquesta, però, la conclusió d'un estudi encarregat pel Centre Català de Negocis que dóna per fet que la realitat és justament la contrària: el que faria viable un eventual estat català seria, justament, el fet de ser petit. Segons l'estudi, els països més petits de la UE són els que tenen els índexs de creixement més elevats.

L'estudi del Centre Català de Negocis apunta que els estats europeus que s'han independitzat darrerament són els que mostren uns índexs de creixement més notoris. Els autors consideren que, "per característiques, volum i població", un estat català creixeria més que l'estat espanyol o la resta de la UE, i dóna per bona la tesi que una Catalunya independent sortiria abans de la crisi que no pas una Catalunya autonòmica en el marc de l'estat espanyol.

L'estudi del CCN cita dades del World Economic Forum i de l'Institut IMD, i destaca que vuit dels vint estats més competitius del món són estats europeus petits; en canvi, Espanya no figura a la llista, encapçalada per Dinamarca, que, amb una població de 5,5 milions d'habitants, té unes característiques semblants a Catalunya.

Després d'analitzar dades econòmiques, l'estudi conclou que els països petits són més viables econòmicament "perquè poden adaptar-se millor a les condicions canviants de la globalització".

stats