Escac a la monarquia
Política 01/06/2013

El govern espanyol rebutja la xiulada als prínceps al Liceu

Marc Colomer
2 min

BarcelonaLa xiulada de dijous al vespre als prínceps d'Astúries i de Girona, ni més ni menys que al Liceu de Barcelona, va portar cua i ahir va provocar la reacció molesta del govern espanyol. Després de la reunió setmanal del consell de ministres, la vicepresidenta del govern Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, va deplorar el que va definir com una "falta de respecte institucional" a l'hereu de la Corona. "Tinc molt respecte per les institucions i crec que aquest tipus de comportaments són una falta de respecte institucional", va argumentar Sáenz de Santamaría.

De fet, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, també va mostrar ahir la seva sorpresa "desagradable" per l'esbroncada als prínceps. Per ella, "quan qui va a un esdeveniment cultural són persones que representen la més alta representació de l'Estat, el respecte és el mínim que es pot demanar -va afirmar-". "Francament, en un fòrum com el del Liceu a mi m'ha sorprès desagradablement pel que comporta de falta de respecte", sentenciava en declaracions a la Cope. Ahir a ningú passava desapercebut que l'esbroncada en un escenari com el Liceu prenia una dimensió simbòlica especial.

En canvi, des de Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, no va voler perdre ni un minut en l'afer. "Algun company dels mitjans de comunicació m'ha demanat que valorés l'esbroncada, però d'això no en parlaré; parlaré de coses importants", va etzibar el president de la Generalitat durant la commemoració dels 50 anys de l'empresa Jotun de Castellbisbal. Mas es referia a les dades de la Generalitat que apunten una lleugera disminució de l'atur al mes de maig a Catalunya.

Sí que s'hi van referir el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, i el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch. Per Bosch, la reacció del públic del Liceu cal emmarcar-la en la "normalitat" democràtica. Herrera veia del tot "normal" l'escridassada en un context de "gran malestar" social davant una institució "intocable". "El malestar s'expressa en tots els marcs, també al Liceu", va reblar. Per l'ecosocialista, no és propi d'un país democràtic que la Constitució blindi la impunitat de la monarquia. I precisament per això va apostar per un procés constituent per acabar amb una "antigalla" com la monarquia.

stats