Política 20/12/2013

El govern espanyol introdueix més facilitats per contractar a temps parcial

L'executiu confia que la feina per hores serveixi de "transició" cap a feines més estables quan la recuperació econòmica sigui més robusta

Elena Freixa
3 min
Fátima Báñez, ministra de Treball / EFE

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres una bateria de mesures en l'àmbit laboral i, concretament, en els tipus de contractes que poden fer-se ara per ara a Espanya. Entre els canvis més importants, hi haurà noves facilitats per contractar a temps parcial, una via que es vol potenciar per reactivar la contractació.

Báñez ha defensat que el contracte a temps parcial que la major flexibilitat s'introduirà "garantint els drets del treballador en qualsevol cas".

Entre els canvis, es permetrà que el treballador a temps parcial pugui fer ampliar les hores que treballa, tant si el contracte és temporal com indefinit i sempre que el treballador estigui contractat per fer-ne un mínim de 10 hores setmanals de mitjana. Seran hores considerades "complementàries" i, per tant, remunerades com a hores ordinàries i no extraordinàries, que estan prohibides.

L'empleat podrà pactar un màxim d'hores extres equivalent al 30% de la seva jornada anual, un percentatge que es podrà ampliar fins al 60%, segons ha detallat el ministeri en un comunicat posterior a la roda de premsa. A més a més, el termini de l'empresa per avisar un empleat a temps parcial per fer hores passa de set a tres dies.

En el cas dels contractes indefinits a temps parcial, es crea un nou sistema de hores complementàries on no caldrà cap preavís mínim per part de l'empresa sempre que les hores extres que exigeixi no superin el 15% de la jornada anual del treballador.

La feina a temps parcial és el gran objectiu de la nova tongada de reformes laborals que prepara l'executiu de Mariano Rajoy. Báñez ha dit que aquests contractes tenen un pes del 21% sobre el total entre els països de l'OCDE, mentre a Espanya són el 14%. "És un moment per fomentar-lo com una transició cap a l'ocupació més estable", ha afegit.

Ha recordat que el govern ja ha introduït avantatges com ara la possibilitat de fer el contracte d'emprenedors (que va crear la reforma) també a temps parcial i que es pugui acollir a avantatges com ara els 12 mesos de prova en què l'empleat pot ser acomiadat sense cap cost per a l'empresa.

La ministra també ha anunciat que es fa efectiva la reducció de tipologies de contractes i se simplifiquen les 42 modalitats per deixar-ne només quatre: el contracte fixe, el contracte temporal, el contracte en pràctiques i el de formació i aprenentatge.

Aquests dos últims, també volen potenciar-se des de l'executiu, permetent que es puguin realitzar en activitats a les quals no s'associa cap certificat de professionalitat o bé cap titulació de Formació Professional.

El ministeri ha anunciat la posada en marxa a partir del gener d'una eina virtual que permetrà empresaris i treballadors consultar en només cinc passos quin tipus de contractes poden oferir o rebre en cada cas.

El ministeri d'ocupació també ha aprovat aquest divendres el pla per implantar la garantia juvenil, tal com va dictar Brussel·les. Es tracta d'una norma que estableix que un jove que acabi els estudis o que ingressi com a aturat haurà de rebre en un termini de no més de quatre mesos una oferta laboral, de formació o de pràctiques.

El pla espanyol rebrà entre l'any que ve i el 2015 uns 1.880 milions d'euros de la Unió Europea per desplegar-lo i satisfer aquest objectiu. La concreció del text que ha preparat el ministeri ja viatja cap a Brussel·les per rebre el vist-i-plau comunitari.

Més marge per a la reducció de jornada

Entre els canvis aprovats pel govern espanyol, hi ha l'ampliació del període en què una treballadora pot sol·licitar una reducció de jornada per tenir cura dels fills. Fins ara ho podia fer fins que el nen arribava als 8 anys però ara l'edat s'ampliarà fins als 12 anys, igual que passa a l'Administració.

La llei estableix que els percentatges de reducció de jornada van del 12% al 50% com a màxim i les cotitzacions es mantenen invariables durant els dos primers anys de reducció.

stats