Política 07/08/2013

Les empreses que es declaren en fallida creixen un 22% en el primer semestre

El ritme de concursos s'alenteix amb 2.408 presentats en el segon trimestre de l'any, un 15% menys que entre el gener i el març

Europa Press
2 min
CAUSA DE TANCAMENT  Segons un estudi, la morositat és la causa del tancament d'un terç del mig milió d'empreses espanyoles desaparegudes durant la crisi.

BarcelonaLes empreses que es van declarar en concurs de creditors –suspensió de pagaments i fallides– davant la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes han crescut un 22% en el primer semestre de l'any a tot l'Estat.

El ritme, però, es va frenar en el darrer trimestre amb 2.408 empreses que van entrar en concurs, un descens del 9,5% respecte al primer trimestre de l'any, tot i que la xifra encara està un 15% per sobre del que es va registrar fa un any.

Per la seva banda, les famílies concursades van baixar entre abril i juny un 22,4% en taxa interanual, fins a sumar 206 procediments de fallida, segons l'Estadística de Procediment Concursal de l'Instituto Nacional de Estadística (INE) publicada aquest dimecres.

En total, el nombre de deutors concursats –sumant famílies i empreses– va ser de 2.614, un 17,5% més que en el segon trimestre del 2012 i un 8,4% menys en taxa intertrimestral. L'INE ha subratllat que aquesta reculada trimestral dels deutors concursats és la més forta des del 2011.

El 29,1% de les empreses que van entrar en concurs en el segon trimestre tenien com a activitat principal la construcció, mentre que el 18,4% es dedicava tant al comerç com a la indústria i l'energia.

Una de cada quatre empreses (26%) que es van declarar en fallida fins al juny tenia una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 9,3% tenia quatre anys o menys de vida. Entre les empreses concursades de creació més recent, el 41,5% es dedicava al comerç i a la construcció, mentre que entre les més antigues, el 36,1% operava en el sector de la indústria i l'energia.

Catalunya, la comunitat amb més fallides

Per comunitats, Catalunya, el País Valencià i la Comunitat de Madrid van ser les comunitats amb més declaracions de concurs en el segon trimestre de l'any, atès que van acaparar el 47,2% del total. En concret, Catalunya va sumar 499 concursos; el País Valencià, 377, i la Comunitat de Madrid, 359.

En canvi, les comunitats amb menys suspensions de pagaments en el segon trimestre de l'any van serl a Rioja, amb 23 procediments, i Cantàbria, amb 27 concursos.

stats