FUNDATUR RECLAMA EL FORTUNA A PATRIMONI NACIONAL
Política 28/05/2013

Els empresaris volen vendre el iot

Patrimoni Nacional haurà de decidir si retorna el 'Fortuna' a la fundació que el va pagar

Jaume Perelló
3 min
EREN ALTRES TEMPS  La família reial ha passat moltes jornades nàutiques a bord del iot 'Fortuna'. Ara les coses han canviat i aquesta imatge de la família unida a les aigües de Mallorca sembla impossible de repetir.

PalmaLa primera passa per recuperar el iot reial es va produir ahir al matí. Reunits a la seu de l'entitat que crearen expressament per regalar el vaixell al monarca, la Fundació Turística i Cultural de les Illes (Fundatur), els empresaris acordaren per unanimitat de tots els presents sol·licitar a Patrimoni Nacional la devolució del iot. Carmen Matutes, presidenta de Fundatur, afirmà que "hem analitzat la situació i tots estam d'acord que la intenció amb la qual es va regalar el Fortuna era molt concreta: que fos d'ús exclusiu del rei i dels membres de la família reial. Si aquesta circumstància ja no es dóna, llavors és obvi que l'embarcació ha de tornar a l'entitat que el va finançar".

Hotelers i banca

Ningú no es va voler perdre la reunió d'ahir. Hi assistiren la major part dels patrons, és a dir, els principals empresaris turístics de les Illes, a més de representants de les entitats financeres com Banca March i Sa Nostra, del Foment del Turisme i del Govern, que l'any 2000 pagaren 18 milions d'euros a Patrimoni Nacional per adquirir el Fortuna . Tretze anys després, el rei va decidir renunciar a usar-lo i ho va comunicar a la Fundació: "Em va telefonar la Casa Reial i em va fer saber les intencions del rei, que eren concretament deixar de fer servir el iot Fortuna ", explicà Carmen Matutes a la sortida de la trobada. La carta signada per ella mateixa com a presidenta de Fundatur ja ha estat enviada a Patrimoni Nacional i ara és el seu consell d'administració el que s'hi haurà de pronunciar. Els empresaris volen recuperar el Fortuna "i posar-lo a la venda. Amb els recursos que es generin, podrem disposar de fons per dur a terme més activitats de la nostra Fundació, principalment promoció de la cultura i millora del producte turístic", afirmava un altre dels assistents.

El iot va ser construït l'any 1997 a les drassanes Bazán de San Fernando (Cadis) per substituir l'anterior Fortuna , donat el 1979 pel rei saudita Fahd. Amb un buc d'alumini i un pes de 35,4 tones, l'embarcació pot arribar als 130 quilòmetres per hora, disposa d'un calat d'1,47 metres i 9,2 metres de càrrega màxima; inclou un saló, un menjador, una cuina i quatre cabines dobles per a vuit passatgers -dos de reservats per al rei o els seus convidats-, a banda de tres estances per a la tripulació, que pot estar composta per vuit persones. Omplir els dipòsits de combustible del Fortuna costa prop de 20.000 euros, a més d'allò que val el manteniment i la seguretat que l'acompanya. Algunes fonts asseguren que la despesa total del manteniment del Fortuna podria arribar als 1,8 milions d'euros, si es té en compte que només omplir-ne els dipòsits de combustible costa més de 20.000 euros.

A aquesta quantitat, cal afegir-hi altres despeses fixes com els salaris de la tripulació i el manteniment. La situació de greu crisi econòmica hauria pesat en la decisió, no tan sols per la despesa, sinó per la necessitat de la Corona de millorar la seva imatge. Aquesta circumstància, en la conjuntura actual, podria haver estat la principal causa de la decisió del monarca de desfer-se definitivament del iot.

El consell d'administració de Patrimoni Nacional va autoritzar el 21 de maig "per unanimitat" iniciar els tràmits per a la desafectació del iot Fortuna . L'expedient aprovat per Patrimoni Nacional no estableix quin pot ser el futur de l'embarcació, que podria ser subhastada o mantenir-se com a bé de l'Estat, un cop deixi de pertànyer a l'organisme responsable dels béns de titularitat de l'Estat que procedeixen del llegat de la Corona espanyola, entre els quals hi ha vuit palaus reials i tretze monestirs i convents.

Esquerra Unida a Balears va dirigir fa uns dies una carta al rei en què li sol·licitava que se subhastàs el Fortuna i se'n destinàs la recaptació a les persones necessitades.

stats