MESURES FISCALS
Política 10/06/2013

Les embotelladores ja han fet l'agost

L'amenaça dels imposts ha dut les grans cadenes hoteleres a fer provisió de begudes per evitar-los

Lluís Planas
3 min

Palma.Fa nou mesos que el Govern va anunciar, i de fet va pressupostar, un paquet d'imposts anomenats "mediambientals", entre els quals s'incloïa un gravamen sobre els envasos de begudes. Els distribuïdors l'havien de cobrar als hotels, restaurants, cadenes i comerços d'alimentació, que havien d'abonar entre 5 i 8 cèntims per botella d'aigua, vi, refresc o qualsevol tipus de beguda. Lògicament, l'haurien fet repercutir sobre els consumidors. Havia de ser d'apliació en plena temporada turística, quan el volum de vendes es multiplica. I l'amenaça dels imposts provocà que, sobretot, les grans cadenes hoteleres fessin provisió de begudes.

Finalment, l'aplicació dels imposts ha estat ajornada pel Govern arran de l'oposició dels empresaris turístics i de la restauració, però en el sector de les embotelladores, distribuïdores i comercialitzadores l'amenaça de l'aplicació del gravamen durant els darrers mesos ja ha tingut un efecte considerable. Diverses empreses consultades asseguren que, especialment durant els mesos de març i abril, es va produir una demanda massiva de partides d'aigua i refrescos, amb l'objectiu de fer-ne aplec abans de la temporada turística i estalviar-se així l'aplicació prevista del tribut.

Aquestes mateixes embotelladores i distribuïdores admeten que durant aquest temps patiren problemes per abastir la demanda, atès que "es va ajuntar aquesta petició de grans partides amb vista a l'estiu amb l'inici de la temporada turística". Les empreses s'estimen més no donar dades dels seus clients, però sí que assenyalen les gran cadenes hoteleres i d'alimentació com el sector des del quan van rebre la major demanda. I ho atribueixen al fet que aquestes grans cadenes feren provisió de begudes amb l'objectiu d'estalviar-se el pagament de l'impost anunciat pel Govern.

70.000 euros

Segons un càlcul fet per la mateixa patronal hotelera, una gran cadena d'aquest sector implantada a les Balears, amb milers de places turístiques, hauria arribat a pagar fins a uns 70.000 euros només per l'aplicació del gravamen sobre els envasos de begudes durant la temporada alta d'estiu.

La preocupació entre aquells que tenen negocis que inclouen la venda de begudes era comprensible, tenint en compte que l'impost podia suposar un encariment, per exemple, del 22% en una botella d'aigua de litre i mig, o del 9% en una llauna de refresc. L'aplicació del gravamen, a més, s'hauria fet efectiva quan els paquets turístics dels hotels -molts dels quals fan el 'tot inclòs'- ja estaven venuts i amb el preu fixat. De fet, un dels arguments esgrimits ara pel Govern per ajornar-ne l'aplicació és que els paquets turístics estaven venuts sense l'impost i, per tant, s'hauria provocat un desajust que hauria perjudicat el sector de manera important.

En la restauració, no tant

Si bé l'efecte de l'amenaça dels imposts ha estat destacable en el sector hoteler, no ho ha estat tant en el de la petita restauració. "Hi ha una qüestió fonamental i és que un restaurant no té lloc on emmagatzemar una partida de productes per a tot l'estiu. En molts de casos tampoc no té la disponibilitat econòmica per avançar tots aquests doblers", explica Pilar Carbonell, presidenta de CAEB Restauració. En tot cas, admet que "tothom havia fet les seves previsions sobre el que li podia suposar l'aplicació d'aquest impost, per això ens hi oposàvem, pel seu impacte tan negatiu. I entenc que qui té un gran volum de vendes hagués fet un previsió en aquest sentit".

Finalment, el Govern ha decidit ajornar l'aplicació d'aquest impost i dels altres almanco fins passada la temporada turística. Tot i això, entre els empresaris es dóna per fet que enguany ja no s'aplicaran i algun d'ells, fins i tot, creu que no s'implementaran mai. L'Executiu preveia recaptar devers 35 milions d'euros. Que es permeti un major dèficit en els comptes públics autonòmics pot ser l'element clau perquè finalment es desisteixi d'aplicar-los. Sigui com sigui, tindrà l'oposició empresarial, que ja ha viscut mesos d'incertesa i que manté el rebuig frontal als imposts que ara ha ajornat l'Executiu.

Retorn al Parlament

Precisament la decisió del Govern d'ajornar temporalment l'aplicació dels nous tributs, entre els quals el dels envasos de begudes, tornarà a ser protagonista en el ple del Parlament de demà. La portaveu socialista, Francina Armengol, demanarà al president José Ramón Bauzá sobre la "indefinició" en la política impositiva de l'Executiu. Allò cert és que a les pressions de l'empresariat, en contra dels imposts, s'hi afegia el fet que el Govern no podia decidir unilateralment una revisió del paquet fiscal perquè, com que la seva tramitació parlamentària estava tan avançada, necessitava un acord amb l'oposició, que no era partidària de les mesures plantejades. Ara, tot i l'ajornament, el Govern continuarà necessitant l'oposició després de l'estiu, quan es reprengui la tramitació parlamentària dels imposts, que s'ha aturat en la recta final, pendent del ple d'aprovació.

stats