Política 13/12/2013

'El Mundo': "Si Mas fa un pas més, serà el moment de suspendre l'autonomia": recull d'editorials l'endemà de l'acord per la consulta

'El País': "Ni la Constitució és un frontó davant tota reclamació ni cal considerar-la un text inamovible"

Ara
3 min
CIU, ERC, ICV i les CUP durant l'anunci de la data de la consulta al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

Barcelona'El País': La provocació de Mas

"Artur Mas i els seus aliats polítics han llançat un desafiament en tota regla: aquestes són les preguntes del referèndum sobre l'estat català, aquesta és la data i aquestes són les forces polítiques catalanes decidides a implicar-s'hi fins al final. Una expressió unilateral de la seva voluntat, destinada a deixar clar a la resta d'Espanya, i al conjunt dels catalans, que no els importa obrir una crisi constitucional, si aquest fos el preu de l'objectiu que s'han proposat, absolutament irrealitzable sota les lleis que el conjunt dels espanyols s'han donat. Però cap procés polític es pot conduir a cops de força en societats civilitzades i democràtiques. No té sentit portar Catalunya i la resta d'Espanya a la paràlisi de qualsevol assumpte per l'agreujament de les tensions sobiranistes [...] Descartada la rectificació de Mas, s'imposa el seny [...] L'estratègia d'embolicar-se en la Constitució, amb l'esperança que això ho bloquegi tot, pot ser vana. Ni la Constitució és un frontó davant tota reclamació ni cal considerar-la un text inamovible".

'El Mundo': Mas empeny Catalunya cap al precipici...

"Obviant que la consulta no se celebrarà −i tots els seus impulsors ho saben−, l'anàlisi de la pregunta i dels possibles resultats condueix a la confusió absoluta. No està clar que els mateixos que votessin sí a la primera pregunta fessin el mateix a la segona".

... i Rajoy replica amb la força de la Constitució

"Si Mas s'atreveix a fer un sol pas més per intentar consumar el seu desafiament a l'Estat, com ja ha anunciat en més d'una ocasió, serà el moment d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que preveu que, en cas d'incompliment de les seves obligacions, el govern [espanyol] li enviï un requeriment formal i, si ho desatén, procedeixi a la suspensió de les institucions autonòmiques, previ acord del Senat. I tot això en paral·lel a l'anul·lació de la consulta pel Tribunal Constitucional i l'hipotètic procés per desobediència posterior. De moment, Mariano Rajoy ha de mantenir la fermesa amb què es va expressar ahir i congelar les relacions amb la Generalitat fins que hi hagi una rectificació. A més, ha de condicionar la quantia del finançament de la Generalitat a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA) a una elemental lleialtat constitucional. [...] Mas ha triat la via de la confrontació extrema. Rajoy ha de respondre amb tots els ressorts que estableix la Constitució".

'La Razón': Pas en fals a Catalunya

"Ni tan sols la puerilitat d'intentar buscar una sortida en fals, amb la tramposa opció federalista que subjau en l'enunciat de la doble pregunta, rebaixa el greu desafiament a l'Estat plantejat ahir pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. El pas donat per les forces nacionalistes, amb la inexplicable connivència dels comunistes d'IC, escudats en la crossa del 'dret a decidir', no porta a altre camí que el que es topa amb l'imperi de la Llei, amb les conseqüències legals, i penals, previstes. Un error polític que tindrà els seus principals damnificats entre els mateixos ciutadans catalans, abocats a un llarg any de pressions des del poder que no faran més que augmentar la fractura social, però, també, entre la resta dels espanyols, afectats pel sentiment d'unitat amb els catalans molt més del que volen admetre els separatistes, i en uns mesos decisius per abordar el tram final de la crisi econòmica i posar el país en el camí de la franca recuperació".

'La Vanguardia': Pregunta, data i temps polítics

"És un acord de molta incidència en la política espanyola [...] No és una iniciativa fàcil de gestionar per a l'Estat i per a les principals forces polítiques espanyoles. Les immediates declaracions del president del govern central i del líder del PSOE no són retòriques. Hi ha poc espai per a l'acord. Però hi ha temps. Moment complex. Qualsevol il·lusionisme seria avui irresponsable. L'acord connecta amb un ampli sector de l'opinió catalana i topa amb la lectura dominant de la Constitució. Contradicció gairebé insalvable [...] La Catalunya moderada, socialment majoritària, aprecia la democràcia participativa, desitja el pacte, rebutja la intransigència i no donaria suport a aventurismes que, amb tota seguretat, no es produiran. Temps per a la política".

'El Periódico': Un acord per a l'acord?

El pacte d'ahir és ampli però complet, però obre una via per buscar algun tipus d'acord amb l'Estat [...] Els partits espanyols segueixen donant una resposta més jurídica que política, i això tampoc dissol el problema.

stats