Política 27/06/2016

La dreta recupera embranzida al País Valencià

Els populars guanyen les eleccions amb 10 punts de diferència respecte a la coalició A la Valenciana

Salvador Almenar
2 min
L’eufòria es va desfermar a la seu dels populars a València després que es confirmés que havien guanyat les eleccions i que havien aconseguit dos escons més que el 2015.

ValènciaCom al conjunt de l’Estat, la repetició electoral va fer del Partit Popular l’autèntic vencedor de la nit al País Valencià. El partit conservador va tornar a guanyar els comicis amb un clar avantatge respecte a tots els seus competidors. Amb més del 99 per cent del vot escrutat, el PP va obtenir més de 915.000 vots, que es van traduir en 13 escons, dos més que en les eleccions del 20 de desembre.

Malgrat que les enquestes a peu d’urna feien presagiar que la lluita per ser la força més votada al país aquest 26-J seria molt més ajustada, finalment l’escrutini va revelar que el PP aconseguia 10 punts d’avantatge respecte a la coalició Ala Valenciana. La confluència formada per Compromís, Podem i Esquerra Unida va calcar els resultats del 2015, amb un 25 per cent dels vots i 9 diputats. Unes dades que, si bé consoliden la posició política de la coalició com a alternativa al PP, reflecteixen que la suma d’Esquerra Unida a aquesta entesa electoral -el 20-D no va formar part de la coalició- no ha sumat vots ni escons.

Els socialistes, els perjudicats

El PSPV va viure ahir una nit agredolça. I és que, tot i que els socialistes van trencar la tendència a la baixa de les últimes eleccions i van millorar els resultats del desembre en uns 5.000 vots, van aconseguir un escó menys, i es van quedar en 6 diputats. Per contra, Ciutadans, que va perdre quasi 40.000 vots, aportarà de nou 5 diputats valencians al grup parlamentari d’Albert Rivera.

Així, dels 33 diputats en joc, un més que en les passades eleccions, el PP va obtenir 13 escons, la coalició A la Valenciana 9, el PSPV 6 i Ciutadans 5.

Eufòria al PP

Les cares més alegres es van veure a la seu del Partit Popular, que en pocs mesos han vist no tan sols com augmenta el seu percentatge de vot sinó també la distància que els separa dels seus competidors. De fet, els populars van interpretar els resultats del 26-J com la consolidació de la seva recuperació electoral. En les eleccions autonòmiques del 24 de maig del 2015 -que van suposar la pèrdua del govern de la Generalitat Valenciana- el PP va obtenir un percentatge de vot del 27%. Al desembre el van millorar amb un 31% dels vots i ahir el van augmentar fins al 35,5%.

Per sota de les expectatives

Els militants i simpatitzants de Compromís, Podem i Esquerra Unida es van quedar una mica decebuts amb els resultats de la coalició A la Valenciana. Malgrat que el nombre de diputats que l’entesa electoral va aconseguir és el mateix que en els comicis de desembre, el nombre de vots és molt inferior al de fa set mesos, tot i que ara també forma part de la coalició Esquerra Unida. Així, sumant els vots que Compromís i Podem van obtenir el 20-D als d’Esquerra Unida i comparant-los amb els obtinguts ahir, la coalició A la Valenciana ha perdut quasi 130.000 suports a les urnes.

stats