ANÀLISI
Política 19/02/2018

La dreta es mou però no mobilitza

Company i Bauzá, Pericay i Ballester es varen manifestar amb un miler de persones, mentre que l'expresident va fer 4.000 acomiadaments a l'IB-Salut quan governava

Jaume Ribas
2 min
Un miler de persones critiquen el decret del català a la sanitat

PalmaAhir diumenge, entre 1.000 i 2.000 persones es varen manifestar pels carrers de Palma contra el decret aprovat pel Govern que estableix que el personal sanitari ha d'acreditar cert nivell de coneixement de català per consolidar el seu lloc a la funció pública. Entre aquestes persones hi vàrem veure l'actual president del Partit Popular, Biel Company, els dos diputats de Ciutadans, Xavier Pericay i Olga Ballester, i l'expresident de les Illes Balears, José Ramón Bauzá.

La marxa fou organitzada per la plataforma Mos Movem i tenia el suport de les organitzacions professionals que s'oposen al decret (els sindicats Simbela i CSIF) i, sobretot, del Partit Popular i Ciutadans. Els esforços del partit majoritari a Mallorca, el PP; del partit que creix més de la política espanyola, Ciutadans, i tot una sèrie de persones i grupuscles com Aina Maria Aguiló i Societat Cívica Balear només varen servir per mobilitzar poc més d'un miler de persones.

Aquests números no són el fracàs estrepitós que alguns esperaven ni l'èxit aclaparador que temien, són una mostra probablement bastant realista del múscul social que la dreta és capaç de mobilitzar avui dia a Mallorca. I dic la dreta perquè quan el sector sanitari es va implicar, va aconseguir treure a Menorca més gent de la que ahir va sortir a Mallorca.

La dreta, per tant, es va moure però no va aconseguir mobilitzar la societat en favor seu. De fet, l'última gran demanda que va ser capaç de connectar amb la gran majoria de la societat illenca i de mobilitzar-la, la marea verda contra el TIL, va ser de signe totalment oposat a la manifestació de diumenge passat.

1.000 manifestants contra 4.000 retallats

L'expresident José Ramón Bauzá va retallar gairebé 4.000 persones del servei públic de salut de les Balears i tenia intenció tancar dos hospitals. Així i tot, ahir va passar el matí manifestant-se i fent-se selfies amb coneguts i afins convençuts que estaven fent un favor a la sanitat dels ciutadans illencs.

Així doncs, crida l'atenció que el màxim responsable d'un govern que va crear problemes reals i amb conseqüències tristament tangibles sigui ara capaç de manifestar-se contra un decret que no pretén altra cosa que garantir que els bons professionals del servei públic de salut del nostre país puguin entendre els seus pacients, tant si s'hi adrecen en català com si s'hi adrecen en castellà.

stats