Política 29/08/2016

Les diferències entre els pactes de Rivera amb Rajoy i amb Sánchez

Segons els liberals, 100 de les 150 mesures les van subscriure els socialistes

Núria Orriols
3 min
Els encarregats de rubricar l’entesa van ser el portaveu del PP al Congrés, Antonio Hernando, i la veu de Ciutadans a la cambra espanyola, Juan Carlos Girauta.

BarcelonaSis mesos després de rubricar un acord amb el PSOE, Albert Rivera es va plantar ahir davant dels periodistes al Congrés de Diputats per explicar la seva nova entesa amb el PP. Aquest cop, però, els dos partits van fugir dels simbolismes: si bé després del 20-D Rivera i Pedro Sánchez van escollir la Sala Constitucional de la cambra espanyola per firmar el pacte davant les càmeres, ahir el líder de C’s i Mariano Rajoy van optar per delegar en els seus portaveus parlamentaris, Juan Carlos Girauta (C’s), i Rafael Hernando (PP), la fotografia de la firma del document de les 150 mesures. La posada en escena no és l’únic que diferencia els acords entre C’s i el PSOE del mes de febrer i l’actual entesa del partit taronja amb el PP. Malgrat que Rivera va remarcar que només hi ha una cinquantena de mesures diferents -invitant el PSOE a sumar-se a l’acord-, C’s ha renunciat a compromisos programàtics per pactar amb el PP, com la supressió de les diputacions i la creació immediata d’una subcomissió al Congrés per estudiar una reforma constitucional, i ha apartat altres mesures que sí que va subscriure amb els socialistes. A continuació identifiquem les principals diferències.

El text constitucional

De la subcomissió al Congrés a l’estudi d’una “actualització”

Si bé C’s i el PSOE van incloure l’impuls “urgent” d’una reforma de la Constitució que inclogués la clarificació de les competències entre l’Estat i les comunitats autònomes i la transformació del Senat en una cambra territorial, el pacte amb el PP només parla del compromís d’“estudiar” una eventual “actualització” del text constitucional. Tanmateix, en el que sí que coincideixen els dos pactes és a refusar la possibilitat de fer un referèndum d’independència a Catalunya.

Les diputacions

El PP s’ha negat a suprimir els òrgans provincials

Una de les banderes del partit taronja ha sigut “punxar la bombolla política”, és a dir, retallar les despeses administratives que consideren supèrflues i els organismes que creuen que serveixen als partits per col·locar els seus quadres. És per això que una de les promeses electorals d’Albert Rivera era suprimir les diputacions, un compromís que sí que va arrencar del PSOE anteriorment però que no podrà complir aquesta legislatura. El PP s’ha negat a eliminar aquests òrgans provincials i l’acord es limita a millorar l’“eficiència” administrativa.

La reforma impositiva

De la creació d’un impost a les fortunes a la rebaixa de l’IRPF

El pacte entre populars i liberals posa per escrit que no s’apujaran impostos, ja que es volen complir els objectius de dèficit combatent el frau fiscal. De fet, es comprometen a rebaixar l’IRPF dos punts un cop s’assoleixi l’estabilitat pressupostària. L’acord amb el PSOE, en canvi, incloïa l’estudi de la creació d’un nou impost per a les grans fortunes.

Canvis en la justícia

“Despolitització”: els jutges triaran els membres del CGPJ

Un altre dels canvis que incorpora el pacte amb el PP és la reforma per escollir els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i “despolititzar” la justícia. El document fixa que siguin escollits pels mateixos jutges i no pel Congrés i el Senat. No es preveu reduir el nombre de membres, a diferència del pacte que va subscriure C’s amb el PSOE, en què passaven de 20 a 10.

Drets i llibertats

El pacte de C’s amb el PP no deroga la presó permanent

El pacte C’s-PSOE incloïa la derogació de la reforma de la llei d’enjudiciament criminal que limitava temporalment la instrucció dels jutges i també l’eliminació de la presó permanent revisable. L’acord amb el PP no inclou aquestes mesures però sí el compromís de “revisar” la llei de seguretat ciutadana, també coneguda com a llei mordassa.

stats