POLÍTICA
Política 11/04/2014

El jutge acusa de desordres i atemptat contra l'autoritat 15 dels ultres que van assaltar la seu de la Generalitat a Madrid

El magistrat arxiva la causa contra quatre dels 19 detinguts perquè no pot acreditar la seva participació en l'assalt

Acn
3 min

MadridEl titular del Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid, Juan Javier Pérez, ha fet pública una resolució en què atribueix a 15 dels 19 feixistes que van assaltar el Centre Blanquerna l'11 de setembre del 2013 delictes de desordres, atemptat contra l'autoritat, amenaces i danys, a més de tres faltes per lesions. Els delictes sumen possibles penes de fins a nou anys de presó. En canvi, arxiva la causa contra quatre dels detinguts perquè no pot acreditar la seva participació. El magistrat identifica els autors dels cops al diputat Josep Sánchez-Llibre i el càmera de TV3, les amenaces al delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch Bessa, i la persona que va tirar l'esprai de pebre dins del local. La resolució, signada el 8 d'abril, fa un repàs dels fets que van tenir lloc l'11 de setembre del 2011 quan una vintena de persones van irrompre al Centre Cultural Blanquerna, on s'estava fent l'acte institucional de la Diada a Madrid en el moment en què el delegat del Govern es disposava a prendre la paraula.

Segons el jutge, ho van fer "amb la finalitat de protestar" i "impedir la celebració" de l'acte, i en el transcurs dels fets van causar danys a les portes i mobiliari del local per un valor superior a 400 euros. També van cridar al delegat del Govern "català de merda" i li van dir que el matarien.

L'escrit recull que com a mínim un dels detinguts, Jesús Fernando Fernández Gil, va donar un cop al diputat de CiU Josep Sánchez-Llibre, i que un altre, Juan Luis López García, ho va poder fer al delegat del Govern. Un de tercer, Pedro Chaparro Velacoracho, va donar també un cop a un càmera de TV3.

Els assaltants portaven l'esprai de pebre

Malgrat que les defenses havien sostingut que l'esprai de pebre que va forçar a evacuar el local no havia estat llançat per cap dels assaltants, el jutge també identifica Jesús Fernando Fernández Gil com la persona que el va utilitzar. El gas va provocar picors, irritacions i diverses persones van haver de ser ateses pels serveis sanitaris a les portes de Blanquerna.

Per aquests fets el jutge atribueix als assaltants un delicte de desordres públics amb un possible agreujant de l'article 557.2 (que permet una pena superior quan el delicte es comet "en ocasió de la celebració d'esdeveniments o espectacles que congreguin un gran nombre de persones" o a l'interior de recintes), un d'atemptat contra l'autoritat, un altre de danys i un d'amenaces contra el delegat del govern català a Madrid, Josep Maria Bosch Bessa. També tres faltes de lesions contra el mateix delegat del Govern, el diputat de CiU Josep Sánchez-Llibre i el càmera de TV3.

Fins a nou anys de presó

Els delictes que atribueix als assaltants sumen fins a nou anys de presó. Els desordres públics estan castigats a l'article 557.1 amb penes de presó d'entre sis mesos i tres anys i, en aquest cas, el jutge apunta a un possible agreujant perquè van tenir lloc en un acte públic. Els atemptats contra l'autoritat (Josep Maria Bosch i Josep Sánchez Llibre) estan castigats amb penes d'entre dos i quatre anys de presó i multa de tres a sis mesos. La pena per danys superiors a 400 euros, com en aquest cas, estan castigats amb una multa de sis a 24 mesos. Per últim, el delicte d'amenaces contra Josep María Bosch que el jutge situ a l'article 169 del Codi Penal està castigat amb la pena de presó d'entre sis mesos i dos anys.

En canvi, el magistrat també arxiva la causa contra quatre dels 19 detinguts per aquells fets perquè "no existeixen dades objectives que justifiquin la continuació del procediment abreviat contra ells). Segons explica, dues d'aquestes persones neguen que estiguessin al lloc dels fets i no existeixen imatges o fotografies que permetin identificar-los. Els altres dos admeten que van ser al carrer, però no a l'interior del Centre Cultural Blanquerna. Segons el jutge "com que els fets il·lícits es van cometre al local, i no al carrer, no existeix base suficient per atribuir-los participació en els delictes i faltes comesos dins".

"Designi comú"

El magistrat recorda que els assaltants van actuar de forma organitzada i tenien un "designi comú" per actuar com ho van fer: "La i interrupció de l'acte i l'exercici d'una violència moderada i controlada contra els qui s'oposessin a la seva actuació". Aquest caràcter col·lectiu és el que li permet atribuir al tots els imputats les agressions físiques.

Juan Javier Pérez dóna ara deu dies al Ministeri Fiscal i a les acusacions personades perquè presentin un escrit d'acusació i demanin l'obertura de judici oral o bé l'arxiu de la causa.

stats