Política 23/06/2017

Un 71% del Congrés rebutja “respectar” el referèndum

Només Podem, el PNB i Bildu se sumen als sobiranistes

D.s.u.
2 min
Congrés dels Diputats

MadridEl Congrés de Diputats va tornar a palesar ahir per enèsima vegada el seu rebuig a resoldre el problema d’encaix de Catalunya a Espanya amb un referèndum sobre la independència. Com estava previst, després del debat de dimecres un 71% dels diputats de la cambra baixa espanyola van tombar la moció del PDECat que instava l’Estat a “respectar” la consulta prevista per a l’1 d’octubre. Entre els partits d’àmbit estatal, només Units Podem va votar a favor de la moció -tot i que va posar-hi pegues, perquè el text avala en certa mesura la via unilateral.

La votació va servir per posar de manifest que el camí que ofereix el govern espanyol al president Carles Puigdemont -defensar la convocatòria del referèndum al Congrés amb una reforma constitucional o de l’Estatut-és una via morta. Per si hi havia algun dubte, el PP, el PSOE i Cs es van oposar a la iniciativa, que a més de Podem i el PDECat va comptar amb el suport d’ERC, el PNB i Bildu i l’abstenció de Coalició Canària: 250 vots en contra per 92 a favor i una abstenció.

El text, que a més de demanar que l’Estat toleri el referèndum insta el Congrés a crear una comissió per negociar amb les institucions catalanes l’aplicació del resultat del referèndum, va ser una autoesmena del PDECat a la seva pròpia moció, modificada després que Puigdemont anunciés la data i la pregunta del referèndum. A més, també celebra la disposició del president de la Generalitat a explicar els seus plans en seu parlamentària, després de la carta que va fer arribar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que encara no té resposta.

La votació, principal escull

El principal escull per a aquesta visita al Congrés del president de la Generalitat és, justament, que el PP vol que al final de la seva intervenció es votin els seus plans. Conscients, com es va demostrar ahir, que la majoria en contra del referèndum és àmplia i granítica, el govern espanyol pretén fer marxar de Madrid els representants catalans amb una derrota. “Ja s’ha vist avui quin seria el resultat”, bromejava un membre de l’executiu de Mariano Rajoy.

El president espanyol continua mirant de prop els moviments que els governants catalans fan cap a la via unilateral. Un membre del seu equip insistia que el referèndum no es produirà, però rebutjava detallar de quina manera l’evitaran. En els plans de Rajoy hi ha fer impossible la consulta perquè quedi despullada de mitjans tècnics: sense funcionaris que hi vulguin participar ni empreses que s’hi vulguin implicar, gràcies als avisos que, esperen, els donarà la justícia. Tot i així, l’executiu estudiarà cada pas endavant en el Procés, i en especial els anuncis que puguin fer en l’acte del 4 de juliol en què es detallarà com es tirarà endavant el referèndum, que s’analitzarà per si hi ha res impugnable davant de la justícia.

stats