Política 27/08/2016

De la definició de corrupció a les primàries: les cessions de Rivera

Rajoy retallarà el cost de les administracions però no es planteja canviar el Senat

M.f.f.
3 min
“El que és corrupció política ho decidim nosaltres perquè hem posat el llistó molt alt”, va dir dijous Juan Carlos Girauta, membre de l’equip negociador de C’s.

Madrid“Hem aconseguit que el 80% de les nostres propostes entrin en aquest acord”, proclamava el líder de Ciutadans, Albert Rivera, el 24 de febrer després de pactar amb Pedro Sánchez. Un mes i mig després un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid, que havia analitzat a fons el document, revelava just el contrari: que el text final -de 66 pàgines- tenia un 75,87% de similituds amb el programa socialista i un 24,13% amb el programa de Ciutadans. Amb la centralitat per bandera, Rivera ha basat la seva supervivència política a Madrid en el pacte amb les dues grans forces. I en tota negociació ha hagut d’anar llimant bona part del seu programa. El PP és qui li ha posat més exigències. A l’espera de tancar-se un acord que ja ningú posa en dubte i que difonguin el document final, C’s ha cedit en gran part del seu programa.

Regeneració democràtica

No a l’obligació de fer primàries i a perseguir la majoria de casos

“El que és corrupció política ho decidim nosaltres perquè hem posat el llistó molt alt”, assegurava aquesta setmana el portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta. El cert, però, és que negociació rere negociació els liberals han adaptat aquesta definició -que no està tipificada al Codi Penal- al seu interlocutor. Ho van fer ja a Andalusia amb els socialistes i ara han decidit acotar-la a enriquiment il·lícit i finançament il·legal. Els delictes de prevaricació, malversació i frau, previstos en les converses a Andalusia, en queden fora. Són les noves condicions per apartar càrrecs imputats en aquests casos a tots els nivells de l’administració. Rivera també ha cedit en l’obligatorietat de primàries.

Reformes institucionals

Les diputacions es mantenen, però amb un pla d’estalvi

C’s tampoc arranca el compromís de suprimir les diputacions. A canvi, però, el PP accedeix a retallar-ne les partides amb un pla d’estalvi en les administracions. El Senat tampoc es toca: els populars al·leguen que per reformar-lo també caldria el suport del PSOE i almenys un pacte de govern. En el que sí que la cosa es mou és en la despolitització del Poder Judicial. El PP i C’s van acordar ahir canviar l’elecció dels seus membres i que 12 del total de20 els elegeixin els jutges. Les Corts continuaran escollint els vuit restants. Es tracta d’una reforma que el PP ja incloïa al seu programa, tot i que no la detallava fins a tal punt.

Pla de xoc social

No hi haurà un pressupost de 7.300 milions, com reclamaven

És l’última línia vermella per arribar a un acord, però C’s ja admet que no esgarraparà del PP els 7.300 milions d’euros per a un programa de pla de xoc social destinat a invertir en un complement salarial, plans contra la pobresa infantil i el fracàs escolar, l’accés universal a l’educació de 0 a 3 anys i l’ampliació dels permisos de paternitat i maternitat. Rivera va haver d’implicar-se en la negociació i enviar un missatge a Rajoy perquè els populars posessin finalment una xifra sobre la taula divendres a la matinada. Sense revelar de quants diners parla el PP, C’s considera l’oferta “insuficient” i ja admet que pactaran una xifra molt menor. Demanaven a Hisenda finançar part d’aquesta partida amb els 2.800 milions d’euros que els beneficiats per l’amnistia fiscal es van estalviar de pagar en impostos. El PP s’hi ha negat en rodó. Per fer-ho caldria aplicar un recàrrec del 7% a tots els defraudadors.

Contracte únic

Cap solució per acabar amb la dualitat del mercat laboral

La insígnia de C’s ha anat caient del rànquing de prioritats i al final es conformaran amb la reducció del número de contractes, tal com ja van fer amb els socialistes, amb qui van acordar impulsar un “nou contracte estable i progressiu” amb una duració màxima de dos anys que substituís el temporal.

stats