Política 12/06/2013

Les Corts Valencianes aproven el conveni que compromet TV3 a "respectar" la denominació 'Comunitat Valenciana'

El Partit Popular, que ha aprovat l'acord de reciprocitat amb la seva majoria, vincula el conveni a un tercer múltiplex que ha de concedir el ministeri d'Indústria

Salvador Almenar
2 min
La capçalera de la manifestació de Castelló per reclamar que tornin les emissions de TV3 al País Valencià / SALVADOR ALMENAR

ValènciaLes Corts Valencianes han donat el vistiplau al conveni de reciprocitat que la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya subscriuran per poder emetre el senyal de les televisions autonòmiques en ambdós territoris. En una votació celebrada aquest dimecres, el Partit Popular ha fet servir la seva majoria absoluta per aprovar el projecte de conveni de col·laboració en matèria audiovisual entre els governs valencià i català. L'oposició, en bloc, s'ha abstingut.

Ara, però, perquè TV3 es pugui veure al País Valencià i Canal 9 a Catalunya cal, en primer lloc, que els governs d'Artur Mas i Alberto Fabra signen el conveni i, després, que el ministeri d'Indústria concedeixi un nou múltiplex a la Generalitat Valenciana per ampliar l'espai radioelèctric. Eixa és una condició que el PP valencià ha inclòs al conveni perquè, considera, que l'espai actual és insuficient per distribuir el senyal dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

El conveni preveu, com va anunciar el govern valencià, "el compromís de la Generalitat de Catalunya a respectar íntegrament les senyes d'identitat que caracteritzen la Comunitat Valenciana, i que es troben arreplegades en l'Estatut d'Autonomia". Així doncs, segons recull l'acord, TV3 hauria de referir-se al País Valencià amb el nom oficial de 'Comunitat Valenciana', al valencià com la llengua que es parla al territori o reconèixer a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua com a única "autoritat normativa".

L'oposició ha explicat la seva abstenció per no "impedir" la reciprocitat però no ha volgut donar suport a un conveni que "censura prèviament", com ha assenyalat el diputat d'Esquerra Unida del País Valencià, Lluís Torró, "recupera debats identitaris propis del principi de la Transició", ha assegurat el portaveu de Compromís, Enric Morera, o "no diu més que obvietats legals i jurídiques", ha afegit el diputat socialista, Josep Moreno.

stats