Política 29/06/2013

Noranta mil veus "tossudament alçades" al Camp Nou pel dret a decidir

Sis hores d'èpica i clam reivindicatiu en el Concert per la Llibertat

Roger Mateos
5 min
Maria del Mar Bonet i la Companya Elèctrica Dharma al Concert per la llibertat CELIA ATSET

BarcelonaLluís Llach, envoltat de desenes d'artistes que han participat en el maratonià Concert per la Llibertat, ha clos amb l'esperat 'Tossudament alçats', colofó a una nit reivindicativa pel dret a decidir i la independència. Públic dempeus. La graderia il·luminada amb milers de punts de llum. Un final espectacular per a sis hores d'èpica, en l'esdeveniment sobiranista més gran d'ençà de la massiva manifestació de l'última Diada.

Just abans, Ramoncín, Manel Camp, Navil Mansour, Massyl Aita, Ronza Ismael, Jordi Camp i el Cor per la integració han revifat amb 'L'estaca' un públic que des d'abans de les vuit de la tarda ja rondava pel Camp Nou. El 'Viatge a Ítaca', carregat de simbolisme en una nit de clam per la independència, s'ha convertit en un altre dels himnes d'aquest Concert per la Llibertat. Cris Juanico -la primera part- i Gorka Knörr -la segona- han estat els encarregats de cantar una de les peces de Lluís Llach més adients per la vetllada d'aquest dijous, que ja encara el tram final, amb versions del cantautor de Verges.

Una de les artistes que ha volgut homenatjar Llach aquesta nit ha estat Marina Rossell, que ha triat 'Que feliç era, mare'. "Va ser la primera cançó de Lluís Llach que vaig sentir", ha explicat. "Alegria de la bona d'estar aquí!", ha saludat Rossell als gairebé 90.000 espectadors en un Camp Nou amb els llums apagats, foscor i esporàdics focus de color per imprimir un to més íntim a aquesta recta final del concert, que ha viscut un dels moments més especials quan el propi Llach ha cantat 'a cappella' 'Venim del nord, venim del sud'. Després, Llach ha sortit de nou a l'escenari per interpretar 'Un núvol blanc' i dedicar-la "als que ja no hi són". Ha aprofitat per dirigir-se al públic i llançar un missatge d'esperança sobiranista, tot confiant que els catalans pugin "els últims graons cap a un futur lluminós".

Sis hores de festa

"Avui aquest camp serà un clam. Els catalans volem decidir lliure i democràticament el nostre futur. El 2014, nosaltres decidim". Eren just les 20.04 hores d'aquest dissabte quan la veu en off de l'estadi donava així la benvinguda als prop de 90.000 espectadors d'un Camp Nou ple de banderes estelades. Crits d'"independència" i una onada humana a les graderies de l'estadi han precedit les sis hores d'actuacions de 450 artistes, que han interpretat un total de 44 peces fins més enllà de les dues de la matinada, dues hores més tard del previst.

A la primera part del concert s'han escoltat una vintena de cançons relacionades amb la llibertat. Ha arrencat amb la interpretació d'una sardana a càrrec de la Cobla de Cambra de Catalunya. Pere Jou, Andreu Rifé, Joan Dausà i Jofre Bardagí han cantat 'Qualsevol nit pot sortir el sol', la primera cançó que el públic s'ha atrevit a corejar tots alhora. Entre mig de les actuacions musicals s'hi intercalaven lectures de poemes o textos i pronunciaments en defensa del dret a decidir. "Que aquest sigui l'últim cop que haguem d'omplir el Camp Nou per reclamar la llibertat. Que el proper sigui per celebrar que ja som lliures!", ha afirmat l'actor Joel Joan.

Després, Gerard Quintana i els Sopa de Cabra han fet aixecar el públic de les cadires amb 'Camins'. Quintana ha aprofitat per reivindicar un camí cap a la sobirania "on hi capiguem tots" i ha clamat contra les "retallades" en serveis públics. Amb crits de "Dyango, Dyango" el Camp Nou ha rebut el cantant melòdic. Una ovació amb regust de desgreuge, després d'haver estat víctima d'una pluja de retrets en un programa de televisió d'una cadena espanyola que li recriminava la seva participació en el Concert per la Llibertat. Amb la gent dempeus, Dyango ha interpretat al costat de Pep Sala 'Boig per tu', de Sau, en un dels moments més emotius de la vetllada al Camp Nou.

El cantautor valencià Paco Ibáñez també ha arrencat aplaudiments amb 'Como tú', primera cançó en castellà de la nit. Ibáñez ha explicat que un terç de la seva vida l'ha viscut a Catalunya. "Hi he viscut molt a gust. Estimo Catalunya i els catalans per ser com són. Per això estic aquí", ha assegurat. Abans d'acomiadar-se, ha deixat anar: "Visca Catalunya eternament". Després, Màrius Serra ha repetit la crida capicua que va fer a l'última Diada: "Català, a l'atac".

"Catalunya és poderosa, Catalunya té el poder!". D'aquesta manera ha versionat Peret el seu gran èxit 'Ella tiene poder' -que ja va triomfar als Jocs Olímpics de Barcelona el 1992- per harmonitzar amb el concert d'aquest dissabte. El mestre de la rumba catalana ha interpretat també 'L'emigrant'. El basc Fermín Muguruza, que ha cantat dos temes en euskera, ha accelerat el ritme musical de la vetllada. "Dos pobles, una lluita", ha proclamat Muguruza, agermanant les causes basca i catalana. La nota de color l'ha posada abans Theo, un pianista alemany que ha cantat en anglès un tema dedicat a "free Catalonia".

El concert ha viscut un moment àlgid amb la interpretació d''Al vent', a càrrec de Pau Alabajos i Cesc Freixas, que a més ha dedicat la cançó a Esther Quintana, que va perdre un ull per l'impacte suposadament d'una pilota de goma llançada pels Mossos d'Esquadra en una manifestació. La gent també ha vibrat amb 'Vull per a demà' de Brams, seguida amb les banderes aixecades a tot l'estadi, que ha esclatat a cridar "independència" en acabar.

Amb 'Què volen aquesta gent?', Maria del Mar Bonet ha tingut un record per a les Illes Balears i els Països Catalans. La cantant illenca ha actuat acompanyada de l'Elèctrica Dharma, que no ha marxat de l'escenari perquè després ha interpretat 'La presó del rei de França' amb la Cobla de Cambra de Catalunya. El públic no ha parat de botar al ritme dels acords de l'Elèctrica Dharma.

Mosaic per a la història

Per cloure la primera part del concert, s'ha desplegat el mosaic gegant de cartolines roges, grogues i blaves aixecades, amb el lema 'Freedom Catalonia 2014' amb què els assistents han reivindicat el dret de Catalunya a decidir el seu futur. Mentrestant, sonaven els acords d''Els segadors', a càrrec de l'Orfeó Català i la Cobla de Cambra de Catalunya. Per coronar el moment, els castellers de Vilafranca han aixecat un tres de nou. "Al segle XXI, ningú no pot prohibir un referèndum democràtic", ha remarcat la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, moments abans.

El Camp Nou, ple de gom a gom −fins i tot a les graderies darrere de l'escenari hi havia gent−, respirava un ambient de festa. Estelades i pancartes a favor de la independència −una d'elles proclamava 'Catalonia, Europe's next state'− tenyien de roig i groc l'estadi, amb els prop de 90.000 espectadors que han seguit dempeus algunes de les actuacions més emotives, com la de Dyango o el record del jove anarquista català caigut a mans del tardofranquisme, Salvador Puig Antich. La segona meitat ha estat íntegrament dedicada a homenatjar Lluís Llach, en record del seu històric concert també al Camp Nou el 1985.

stats