FUNCIÓ PÚBLICA
Política 13/12/2015

El català com a requisit es tramitarà per via d’urgència

Els grups de suport al Govern presentaran demà una proposició de llei

Ara Balears
2 min
El requisit del català a la funció pública és un dels compromisos del Pacte de Govern.

Palma“Volem recuperar el català com a requisit a tots els nivells de la funció pública”, assegura Nel Martí, diputat de MÉS per Menorca, una de les formacions que, amb la resta de les signants del pacte de govern, presentaran demà una proposició de llei perquè el domini del català torni a ser requisit a l’Administració.

La proposició, que serà registrada al Parlament aquest dilluns pel PSIB-PSOE, MÉS, Podem i Gent per Formentera, caminarà de manera paral·lela a la tramitació de la que va presentar El Pi fa unes setmanes, a la vegada que la complementarà. Si bé la proposició de llei que registrà la formació liderada per Jaume Font afectava la Llei de normalització lingüística, la que presenten els grups parlamentaris que donen suport al Govern recuperarà el català com a requisit a la Llei de funció pública, a més d’incidir també en la Llei de coordinació de policies locals i la Llei de règim jurídic.

Poc més d’un mes

El Govern ja va anunciar el mes de juliol que el català tornaria a ser requisit a l’Administració. La modificació de les lleis que se’n veuen afectades es va començar a tramitar de manera conjunta amb la que es refereix al nivell 33. Atès que la modificació per al nivell funcionarial dels excàrrecs públics presenta una sèrie de dificultats que n’alenteixen la tramitació, els partits que fan costat al Govern han decidit separar els dos supòsits i que l’obligatorietat del català pugui tornar a ser efectiva a finals de gener o començaments de febrer.

La tramitació per via d’urgència ha vingut en bona mesura donada per la situació que viuen 12 ajuntaments de les Illes, a més dels consells de Menorca i de Formentera, que podrien tenir un secretari que no sàpiga català, el mateix que podria passar a 19 consistoris amb el nou interventor, després que el 18 de novembre el BOE anunciàs la convocatòria de places per a funcionaris de l’administració local de caràcter estatal, com avançà l’ARA Balears.

stats