CRÒNICA
Política 25/10/2016

“Jo vaig fer campanya per fer fora Rajoy”

La decisió del comitè federal del PSOE d’abstenir-se en la investidura de Rajoy ha generat tristesa i ràbia en aquesta agrupació de 300 militants

Marc Toro
2 min
Militants socialistes ahir a l’agrupació de l’Hospitalet Nord.

L’Hospitalet de LlobregatEl local de l’agrupació del PSC de l’Hospitalet Nord està farcit de cartells electorals. En molts hi apareix l’alcaldessa del municipi, Núria Marín, i també n’hi ha de José Montilla, José Luis Rodríguez Zapatero i Pedro Sánchez. Tots es llueixen amb orgull, però n’hi ha un que des d’aquest diumenge genera certa decepció entre els militants: “El vot per fer fora Rajoy. Vota socialista”, s’hi pot llegir. La Carmen, militant de 71 anys, l’assenyalava ahir i es lamentava: “Jo vaig fer campanya i vaig votar per això”.

La decisió del comitè federal del PSOE d’abstenir-se en la investidura de Rajoy ha generat tristesa i ràbia en aquesta agrupació de 300 militants. El més antic de tots, el Vicenç, suma a aquests sentiments la incomprensió: “No ho acabo d’entendre”, assegura. Nascut fa 74 anys, ha fet d’interventor en totes les eleccions des del 1977, i recorda que abans havia passat 35 anys sense poder votar. Potser per això li costa tant d’entomar que el PSOE faciliti un govern a Rajoy. “El PP ni practica la democràcia ni hi creu. Només la fa servir per tenir el poder. Són els fills del franquisme”, sentencia.

“Si hi ha alguna cosa bona en tot això és la coherència que mantindran els socialistes catalans”, s’hi suma optimista el David Donaire, primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a l’Hospitalet de Llobregat. Així com el Vicenç utilitza arguments històrics, ell recorda que aquest cap de setmana el hashtag #YoTambiénSoyPSC ha sigut trending topic a les xarxes socials entre la militància a tot l’Estat. “Recordo un tuit que deia: 136 vots a favor de l’abstenció contra 5 milions en contra”, afegeix per criticar que el PSOE no hagi respectat els votants ni consultat les bases.

L’Anna, de 52 anys, és especialment crítica en aquest punt: “Que no ens utilitzin només per penjar cartells i fer d’interventors. Que no ens prenguin per tontos”, es queixa. Després que els barons crítics fessin caure Sánchez, reconeix que va estar a punt d’estripar el carnet, però que ràpidament va fer marxa enrere: “Sóc socialista i aquest és el meu partit. Si n’hi ha que no ho són, que se’n vagin ells”.

“Sense el PSC no es pot guanyar”

Tant ella com la majoria dels seus companys a l’agrupació, però, creuen que cal evitar un trencament amb el PSOE, conseqüència amb la qual amenaçava ahir algun líder autonòmic. “La gestora no està en condicions de prendre aquesta decisió. I el pròxim secretari general no farà això perquè condemnaria el PSOE a passar molt de temps a l’oposició. El PSOE, sense el PSC, no tornarà a guanyar”, els respon el Vicenç.

Passi el que passi, el Dani, militant de la JSC de 23 anys, dóna a entendre que els socialistes catalans també quedaran tocats: “Havia convençut alguns companys de la universitat perquè ens votessin, però ara explicar-los això [l’abstenció a Rajoy] costa. Ja em costa d’entendre a mi...”

stats