Política 02/09/2017

La batalla per Podem, pendent de Camargo

La secretària política podria oficialitzar avui la seva candidatura a liderar la formació dels cercles

Jaume Vinyas
3 min
El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, i la portaveu parlamentària, Laura Camargo, en imatge d’arxiu, a la sala de premsa del Parlament.

PalmaLaura Camargo continua sense oficialitzar la precandidatura a les primàries que la formació dels cercles ha de dur a terme a finals de mes. Construint Podem, la candidatura que lidera oficiosament, realitza avui una assemblea per debatre les esmenes als documents polític, organitzatiu i feminista, l’ideari amb el qual, molt presumiblement, acabarà optant al lideratge del partit. Tot i que, en finalitzar l’acte, es preveu que Camargo es dirigeixi als assistents, la portaveu parlamentària es va negar a revelar a l’ARA Balears si ja pensa fer la passa o encara esperarà uns dies més. “Volem donar un missatge que les coses es faran de manera diferent i que les bases ja no s’assabentaran de les grans decisions a través de la premsa”, es va limitar a dir. El termini per inscriure les candidatures, tanmateix, no comença fins dia 11 de setembre.

Un llarg camí

Ja han passat gairebé quatre mesos des que la secretària política va anunciar, per sorpresa, que es plantejava competir contra l’actual secretari general, Alberto Jarabo, en unes eleccions que, llavors, s’havien de dur a terme durant el mes de juny. L’anunci de Camargo va trastocar els plans del nucli afí a Jarabo, que, en una d’aquelles maniobres tan inexplicables que acostuma a protagonitzar, havia aprovat avançar les primàries al juny i, finalment, quan Camargo va anunciar els seus plans, se’n va desdir i les deixà com estaven previstes, a finals de setembre. Foren dies frenètics, plens de coses desmentides i de rumors conspiratius, amb posicionaments ràpids dels càrrecs electes a favor d’un bàndol i l’altre, que van acabar amb l’anunci del secretari general que no optaria a la reelecció. Jarabo va intentar arrossegar Camargo en la seva caiguda i va proposar una candidatura unitària que no fos encapçalada per cap dels dos. La secretària política va refusar i el 23 de juny va presentar Construint Podem, la plataforma a través de la qual està intentant captar seguidors i reil·lusionar els desenganyats amb la imatge pública que ha donat la formació. “He vist cares que feia temps que no veia”, va assegurar en aquella presentació.

Programes i candidats

El caire marcadament feminista que va voler impregnar Camargo a la seva candidatura va condicionar els plans dels ‘jarabistes’, que van cercar una dona per intentar frenar la portaveu parlamentària. Finalment, l’elegida fou la diputada Mae de la Concha, amb un perfil mediàtic molt més discret que Camargo però que hauria teixit molt bons contactes a Madrid, segons asseguren els seus afins. De la Concha encara no ha presentat els documents en els quals plasmarà les seves propostes més enllà d’un avanç en les línies mestres, remès aquesta setmana als mitjans de comunicació. A primera vista, la gran diferència entre les dues candidatures serà la voluntat d’intentar convèncer el PSIB i MÉS per Mallorca d’entrar al Govern abans d’acabar la legislatura, possibilitat que rebutja frontalment Camargo.

Convidats de pedra?

Mentre augmenta l’estira-i-arronsa entre ‘jarabistes’ i ‘camarguistes’ -certament, segons ha pogut comprovar aquest mitjà, s’ha instal·lat un autèntic ambient conspiranoic en les dues faccions, especialment pel que fa a la política comunicativa del partit i les candidatures-, dues opcions alternatives s’estan construint sense tanta atenció mediàtica. Una és El Podem que Volem, candidatura que tampoc no disposa encara d’una cara visible però que ja ha presentat, aquesta setmana, els seus documents. Els seus integrants formen part del nucli que va signar el Manifest de Sineu, que, a finals de l’any passat, ja va denunciar la “falta de transparència, democràcia i participació” en el si de la formació. Aquest sector ‘crític’, però, tampoc no ha pogut escapar de l’esperit caïnita que sembla haver arrelat en el partit. Una escissió, Som Bases, també presenta candidatura pròpia, que liderarà la vicepresidenta segona del Consell de Menorca, Cristina Gómez, després d’unes eleccions internes que no han estat exemptes de problemes.

La direcció estatal, per la seva banda, ha promès neutralitat, asseguren fonts de l’actual direcció.

stats