Política 18/04/2016

Les bases de Podem enterren la via d'un pacte a tres amb PSOE i C's

Resultats de la consulta: un 88,23% diu 'no' a l'acord Sánchez-Rivera i un 91,27% avala treballar per un govern d'esquerres. Hi han participat gairebé 150.000 persones

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El nou secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha anunciat els resultats de la consulta des de Saragossa  / EFE

Madrid'No' rotund de les bases de Podem a sumar-se al pacte de govern entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. Un 88,23% ha rebutjat l'acord i un 91,79% reclama un govern d'esquerres, tal com proposa Pablo Iglesias. El nou secretari d'organització del partit, Pablo Echenique, ha anunciat aquest dilluns des de Saragossa –estan intentant "descentralitzar" la presa de decisions– els resultats de la consulta a les bases, que es va celebrar entre dijous i divendres i en què van participar 149.444 persones. "Estem davant d'una consulta històrica [...]. Estem orgullosos i contents dels resultats de la consulta", ha assenyalat Echenique, ja que és la que ha tingut més participació en la història del partit.

Amb aquesta estratègia, Iglesias ha aconseguit ressuscitar la militància –en l'última consulta, sobre el programa electoral del 20-D, la participació no va arribar al 4%–. Si es té en compte el total d'inscrits, 393.538, la participació ha estat d'un 38%; mentre que si es tenen en compte els inscrits actius a la web de Podem (204.844), segons l'organització, la participació ha estat d'un 73%. En la consulta de Sánchez a la militància del PSOE per ratificar l'acord amb Ciutadans (C's) hi van participar 96.062 persones, un 52% dels militants. Un 79% va votar a favor del pacte.

Iglesias va llançar dues preguntes a les seves bases. Només era possible respondre 'sí' o 'no', no valia l'abstenció. Aquests són els resultats:

  1. Vols un govern basat en el pacte de Rivera-Sánchez? 'Sí' 11,77%, 'no' 88,23% [En blanc 0,23%].
  2. Estàs d'acord amb la proposta de govern de canvi que defensa Podem, En Comú Podem i En Marea? 'Sí' 91,79%, 'no' 8,21% [En blanc 0,65%].
Els resultats de la consulta de Podem a les bases sobre la formació de govern.

"Sóc escèptic però confio que a l'últim moment el PSOE opti per l'única via possible", ha assenyalat Echenique en roda de premsa, i ha recordat que la consulta de Podem és vinculant i la del PSOE només era consultiva. El secretari d'organització del partit lila ha reiterat que no temen tornar a les urnes, tot i que no és el seu "desig", però que abans estan "disposats a tornar a traslladar les 20 cessions al PSOE i a dialogar amb ells".

Iglesias ha tornat a demanar a Sánchez que convoqui una nova consulta per preguntar a les seves bases si avalen un govern a la valenciana.

El PSOE diu que no canvia res

Ferraz ja no s'ha esperat als resultats de la consulta per condemnar-la. El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat de bon matí que no exploraran l'opció d'un govern d'esquerres durant aquesta setmana perquè suposaria "llançar-se als braços" dels partits independentistes. En declaracions a RNE, ha insistit que el govern del canvi passa per un acord entre el PSOE, C's i Podem i no per una coalició d'esquerres. "No ho farem de cap de les maneres", ha sentenciat.

stats