Política 16/08/2015

El govern espanyol diu que permet la venda d'armes a l'Aràbia Saudita perquè té "garanties d'ús final"

En una resposta escrita al diputat d'ERC Joan Tardà, l'executiu de Rajoy manté que els contractes tenen "estrictes clàusules de no reexportació" per evitar que es venguin a d'altres països

Europa Press
2 min
El nou rei de l'Aràbia Saudita, Salman Ibn Abdelaziz. / AFP

MadridEl govern espanyol justifica la venda d'armament a països com Aràbia Saudita perquè les llicències que va concedir per a l'exportació inclouen "garanties d'ús final" d'aquests materials "i estrictes clàusules de no reexportació". Entre el 2003 i el 2014, Espanya ha exportat armes a aquest país per valor de 725 milions.

Aquesta és la resposta escrita donada per l'executiu de Mariano Rajoy al diputat d'ERC Joan Tardà, que va preguntar a com se supervisa el destí de les armes exportades a l'Aràbia Saudita, entre d'altres destinacions del Pròxim Orient.

Tardà assegura que Amnistia Internacional acusa aquest país de violar els drets humans i ha documentat bombardejos saudites que han causat víctimes civils, gairebé 100 morts, com a part de la coalició de països que encapçala contra l'Estat Islàmic.

"Diversos d'aquests bombardejos van destruir o van danyar infraestructura civil en el que semblen haver estat atacs indiscriminats, que violen el dret internacional humanitari. Pel que sembla, totes les parts del conflicte han comès greus abusos i violacions de drets humans", afirma Tardà.

Però el govern espanyol explica en la seva resposta que compleix les normes internacionals que regeixen el control de les exportacions de material militar, "molt especialment" els criteris de respecte als drets humans, la situació interna del país, la de la regió o el risc de desviament d'aquest armament.

Afegeix que té en compte informes de Nacions Unides, la UE o l'OSCE però també organitzacions com Amnistia Internacional, Intermón, Greenpeace o centres "de reconegut prestigi" com el Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

"Respecte al seguiment de les armes exportades, s'informa que els usuaris finals són organismes o empreses de naturalesa pública i les llicències van acompanyades de garanties d'ús final i d'estrictes clàusules de no reexportació", afirma el govern estatal en la seva resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press.

I també assegura l'executiu que se suma a les crides internacionals perquè es respectin els drets humans i que es prenguin precaucions per no danyar la població civil i les infraestructures civils (hospitals, col·legis, sistemes de subministrament d'aigua, etc).

Permís revocable

"Si es tingués coneixement o existís risc d'ús indegut dels materials exportats", assegura a continuació l'executiu de Rajoy, es podria suspendre o revocar una autorització concedida per vendre armament o materials militars.

D'altra banda, i en resposta a una altra pregunta també de Tardà, el govern espanyol afirma que no s'ha produït una venda de carros de combat a l'Aràbia Saudita "ni ha estat presentada cap sol·licitud d'exportació relacionada amb aquest material".

Segons l'informe remès al Congrés al febrer i que cita Joan Tardà, una de cada quatre operacions autoritzades en el primer semestre del 2014 va ser destinada al Pròxim Orient, per 330 milions d'euros.

Del 2003 al 2014, Espanya ha exportat armes a l'Aràbia Saudita per 725 milions d'euros; als Emirats Àrabs, per valor de 719 milions i a Egipte, per valor de 277.

stats