POLÍTICA
Política 14/06/2013

"Pacte criminal" Ferrovial-CDC: com funcionava la trama de finançament irregular, segons el fiscal

Descriu la relació entre el Palau de la Música, la constructora Ferrovial i CDC com "un acord criminal relativament senzill però institucionalment demolidor", amb el qual CDC hauria obtingut 6,6 milions d'euros

Laura Díaz-roig
2 min
Façana modernista del Palau de la Música.

BarcelonaEl fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled descriu la relació entre el Palau de la Música, la constructora Ferrovial i CDC com "un acord criminal relativament senzill però institucionalment demolidor", amb el qual CDC hauria obtingut 6,6 milions d'euros.

Els participants

Ferrovial, a través de l'imputat Pedro Buenaventura (que va ocupar diversos càrrecs de direcció a la constructora) i d'un altre directiu, Juan Elizaga, "va efectuar abundants pagaments amb la finalitat de garantir-se un cabal rellevant d'adjudicacions d'obra pública".

Dins de CDC, hi van participar, "com a mínim", els extresorers del partit Carles Torrent (que va morir el 2005) i Daniel Osàcar, i el militant i exdiputat Jaume Camps. "Hi van haver d'intervenir necessàriament també alts responsables del partit, que no han pogut ser adequadament identificats".

Els imputats i ex alts càrrecs del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull van "prestar l'estructura economicofinancera del Palau amb la finalitat [...] d'aconseguir que els fons satisfets per Ferrovial arribessin a CDC de forma opaca". Comptaven també amb la participació de Rosa Garicano i la filla de Montull, Gemma.

"A canvi d'importants sumes de diners [...], els responsables del partit [CDC] devien utilitzar la seva posició política per assegurar-se que els òrgans decisoris en matèria d'adjudicacions d'obra pública autonòmics i locals generessin un flux constant de contractació favorable a l'empresa".

Les obres afectades

Revestiment del rec Bellet al marge esquerre del riu Ebre.

El nou pavelló municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat.

La construcció de la L9 del metro de Barcelona.

Les obres de la Ciutat de la Justícia.

Com s'articulava?

"La comissió il·lícita consistia per regla general en el 4% de l'import de les adjudicacions, del qual un 2,5% s'assignava a CDC i un 1,5% a Millet i Montull (ells se'l distribuïen en un 80% i un 20%, respectivament)".

"El pacte criminal estable es va iniciar, almenys, el 1999, i es va prolongar, renovant-se amb les oportunes negociacions, fins al 2008-2009".

Els pagaments es feien amb tres mecanismes:

- Moviments en efectiu: Els diners de Ferrovial es rebien als comptes de l'Associació del Palau. Una part anava a fins legítims i la resta "es disposava mitjançant talons al portador que es feien efectius per finestreta". S'entregaven a Torrent (més endavant a Osàcar).

-Factures falses: "A partir del 2005 la conducta es va sofisticar [...] Es va passar a utilitzar un sistema de facturació falsa", a través d'empreses com New Letter i Letter Graphic, els representants dels quals actuaven d'acord amb els responsables del Palau i els llavors tresorers de CDC.

-Convenis falsos de col·laboració amb la fundació Trias Fragas: "Una part important de les comissions il·lícites satisfetes per Ferrovial es vehiculaven a través d'aportacions del Palau a la Trias Fargas, sota l'aparença de sis convenis de col·laboració cultural entre 1999 i 2008".

Pagaments a tercers

"Millet va disposar il·lícitament de fons del Palau en benefici de dues persones vinculades a CDC", tot i que el fiscal reconeix que no s'ha pogut acreditar amb prou garanties que ells sabessin que l'origen dels diners no era el patrimoni de Millet sinó el del Palau.

Àngel Colom, vinculat a CDC, va rebre l'any 2000 més de 75.000 euros. El fiscal subratlla que Colom ha pactat la devolució dels diners.

Esteve Escuer, destacat militant de CDC, va rebre l'any 2007 13.000 euros "amb la finalitat que fossin aplicats a la campanya electoral de CDC a l'Ametlla del Vallès". El fiscal destaca que Escuer ha consignat els diners al jutjat.

stats