Política 22/09/2017

Joaquim Forn: "Estan preparant la intervenció encoberta dels Mossos"

El conseller d'Interior contestarà a la carta del ministre rebutjant "l'oferta" d'enviar agents estatals a Catalunya. Adverteix que "l'Estat vol construir un relat que li permeti plantejar acusacions de sedició"

Sílvia Barroso
4 min
Joaquim Forn: “Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem”

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joaquim Forn, adverteix que l'Estat vol prendre el control del Mossos d'Esquadra: "Estan preparant la intervenció encoberta dels Mossos. Pretenen aplicar dos articles d'una llei del 1986 perquè els Mossos no puguin decidir com han d'actuar". El conseller ho ha explicat avui en una trobada amb periodistes després de rebre una carta del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

El text de la carta i la reunió amb la fiscalia que van tenir ahir els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el cap del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'Estat de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos, indiquen que el primer mecanisme que es vol activar és l'article 38.2 de la llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat. Ho explicita la carta de Zoido. Aquest article diu que, a les comunitats autònomes, la competència d'ordre públic "correspondrà, amb caràcter prioritari, als cossos de policia de les comunitats autònomes [que en tinguin], sens perjudici de la intervenció de les forces i cossos de seguretat de l'Estat quan [...] ho estimin necessari les autoritats estatals competents".

I el segon pas serà aplicar un altre article de la mateixa llei, el 46. Segons Forn, encara que el ministre no esmenti aquest precepte en la seva carta, Pérez de los Cobos sí que el va esmentar ahir en la reunió a la fiscalia. I aquest punt de la llei estableix que "quan en la realització d'una actuació concreta concorrin, simultàniament, membres o unitats de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els comandaments dels primers els que assumeixin la direcció de l'operació".

Trapero es podria quedar sense capacitat de comandar el cos

És a dir, que des del moment en què hi hagi agents dels cossos espanyols 'col·laborant' en les tasques dels Mossos, el comandament operatiu passarà serà dels responsables dels cossos estatals i el major de la policia de la Generalitat, Josep Lluís Trapero, no podrà decidir com han d'actuar ni els seus propis agents. Per tant, l'Estat acabaria donant ordres directament als més de 17.000 agents dels Mossos i utilitzant-los per executar les seves decisions contra l'1-O, ja que per molts membres de cossos estatals que enviïn a Catalunya encara no en tindrien prou per impedir físicament el referèndum a tots els municipis i barris del país.

Aquest és el panorama que s'acosta d'intervenció 'de facto' de la policia catalana per part dels cossos espanyols "en l'hipotètic cas que es mantingués la convocatòria del referèndum il·legal", segons les paraules de Zoido a la carta. Tot plegat sense activar ni l'article 155 de la Constitució ni la llei de seguretat nacional.

Segons el text de Zoido, el govern espanyol ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de reforç de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que participaran en les funcions de policia judicial, vigilaran els espais públics, protegiran manifestacions i mantindran l'ordre en grans concentracions humanes.

La resposta de Forn: "No, gràcies"

Joaquim Forn ha enviat aquesta al ministre la carta de resposta, en què puntualitza: "Els recursos humans, tècnics i materials dels quals disposen els Mossos com a policia integral són suficients i no calen els reforços que s'ofereixen". També recorda a Zoido tots els punts de diverses lleis que atribueixen les competències de seguretat i d'ordre públic a la policia de la Generalitat.

"Hem de reivindicar les nostres competències, que ens són pròpies, com estableix l'Estatut, molt posterior a la llei que volen utilitzar, i que els Mossos fa anys que exerceixen amb professionalitat demostrada, com es va veure arran dels atemptats del 17 d'agost", havia anunciat Forn en la trobada informativa del migdia.

El conseller ha afirmat amb contundència que "políticament no s'acceptarà aquest control", però també ha admès que legalment i a curt termini tenen poques opcions de posar-hi remei. "Presentarem els recursos que calguin, però no hi confiem", ha reconegut. "No vull plantejar-me que ens trobem en la situació d'haver de cedir el comandament dels Mossos o desobeir. Per això respondrem a la carta del ministre i esperarem que ho reconsiderin", ha conclòs.

El relat de les manifestacions tumultuàries i la sedició

En la mateixa trobada amb periodistes, Forn ha advertit que l'Estat "està preparant un relat que converteix en tumultuàries unes manifestacions que han sigut cíviques i pacífiques, perquè l'objectiu és intentar presentar la situació com una insurrecció per dir que hi ha un delicte de sedició". Minuts després d'aquestes declaracions, es feia pública la denúncia de la Fiscalia General de l'Estat exactament en aquest sentit.

"Si no hi ha aldarulls, els provocaran, és de manual"

El diagnòstic de Joaquim Forn planteja un primer escenari amb l'aplicació dels articles 38.2 i 46 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat, però de la mateixa manera que ha vaticinat la denúncia per sedició que la fiscalia ha trigat mitja hora ha fer pública, el conseller també ha advertit que "no es pot descartar que s'acabi activant la llei de seguretat nacional". "No es pot descartar res. I pel que publiquen determinats mitjans de comunicació, s'està creant el relat de les manifestacions violentes, que de moment no s'han produït. I si al final no es produeix la violència espontàniament, la provocaran, això és de manual, i no es pot caure en aquest parany", ha sentenciat.

BOE 14/3/1986 amb la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat
stats