UNIVERSITATS
Política 27/06/2013

La nota per una beca de matrícula gratuïta a la universitat serà de 5,5

Els ajuts amb dotació econòmica, com beques salari o de mobilitat, mantenen l'exigència mínima d'un 6,5

ARA / Europa Press
2 min

MadridHo ha confirmat el mateix ministre després que ho avancés el rector de la Universitat Autònoma de Madrid, José María Sanz, al final d'una reunió del ministeri amb la comissió permanent de la Comissió de Rectors Universitaris de l'Estat (CRUE).

Segons ha explicat Sanz, encara que els rectors, preocupats per l'"equitat" en l'accés a la universitat, defensen el retorn al 5 com un "requeriment acadèmic raonable", reconeixen que recuperar-lo implicaria redactar "un decret completament nou" i accepten que es mantingui la nota per una beca al 5,5, sempre que aquesta mateixa qualificació obri la porta a qualsevol modalitat d'ajuda, sigui d'exempció de taxes o monetària, cosa que finalment no passarà.

"Insatisfets"

Això ha portat els rectors a declarar-se "insatisfets" amb la reunió, ja que, a més, segons ha recordat Sanz, mantenir en un 5,5 el requisit per accedir a l'exempció de taxes universitàries respon a un "compromís que ja va adquirir" el ministeri d'Educació amb les comunitats autònomes en la Conferència de Política Universitària aquesta setmana i ells no han aconseguit "anar més enllà".

Una altra de les reclamacions que portaven sota el braç els rectors és l'increment del pressupost general per a les beques. "És un aspecte important el compromís per part del ministeri d'intentar aconseguir en els pressupostos una partida més per a les beques", ha assenyalat el rector de l'Autònoma de Madrid. No obstant, ha reconegut que "hi ha el compromís de treballar per això, però la decisió final la tindrà el ministeri d'Hisenda".

Així mateix, Sanz ha informat que el tercer gran eix de la reunió ha versat sobre la "preocupació" dels rectors davant la "incertesa" dels becaris per no saber fins a la resolució de la convocatòria si els serà reconeguda la beca i amb quants diners comptaran, ja que el nou sistema estableix una part de l'ajuda que és de caràcter variable.

"Aquí també hi ha compromís mutu de treballar conjuntament perquè la informació arribi al més aviat possible i els becaris puguin arribar a aquest accés d'informació per saber de quines quantitats poden disposar", ha assenyalat.

Aquesta trobada és fruit de la reunió del Consell General d'Universitats de la setmana passada, quan els rectors, en el seu primer contacte oficial amb l'esborrany del Reial Decret, van manifestar el seu desacord amb la proposta en entendre que era contrària a la igualtat d'oportunitats, i el seu malestar per no haver estat tinguts en compte per elaborar-la, i van acordar la creació d'aquest grup que una setmana després, elevaria propostes.

Després de la trobada amb els rectors, Wert es reunirà amb el Consell d'Estudiants Universitaris (CEUNE) en la que serà la segona trobada per debatre propostes sobre el decret de beques després que se celebrés, divendres passat, una primera reunió del consell en la qual se'n va analitzar el contingut, segons les fonts consultades per Europa Press. Aquesta reunió, com la dels rectors, no figura en l'agenda oficial del ministre.

stats