CAS SERVEIS FERROVIARIS
Política 01/08/2015

Verger i Vicens no estan imputats pels trens

L’Audiència Provincial decreta que la suspensió de la seva declaració elimina aquesta consideració

Jaume Perelló
2 min
SENSE IMPUTACIÓ 
 A Antoni Verger i Gabriel Vicens “no se’ls imputa cap delicte”, diu l’Audiència.

PalmaAntoni Verger i Gabriel Vicens no estan imputats pel cas Trens, una investigació judicial que va començar amb la denúncia del gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca i membre del Partit Popular José Ramón Orta, i que ara mateix està suspesa perquè varen aparèixer nous documents que podrien deixar en no res l’acusació.

Els dos polítics de MÉS varen recórrer davant l’Audiència Provincial i demanaren l’arxivament de la causa, una vegada aquesta havia quedat paralitzada perquè la Fiscalia va detectar que una part de l’expedient sobre el qual es basa la denúncia, la compra d’uns vagons de tren per part de SFM, no havia estat aportada pels denunciants. La secció segona de l’Audiència Provincial de Palma considera que la suspensió és temporal i no es pot encara pronunciar sobre la conveniència de decretar el sobreseïment, però sí que es manifesta respecte de la situació processal d’ambdós i considera que en aquest moment no estan imputats.

La Sala conclou que el passat 3 de desembre de 2014 els dos polítics havien de declarar com a denunciats i, per aquest motiu, se’ls va imputar, tal com preveu la Llei d’enjudiciament criminal. Però l’Audiència recorda que l’únic que ha tingut lloc és “una citació per declarar a títol d’imputats”. Per tant, una vegada se suspenen les declaracions, perquè han aparegut nous fets que podrien fins i tot motivar l’arxivament de la causa, aquesta imputació desapareix, ja que era estrictament una protecció que preveu l’ordenament i no respon al fet que el jutjat els hagi imputat cap delicte.

“El que va passar el 3 de desembre, quan es va tenir coneixement de la nova documentació, no es pot entendre com una suspensió de la declaració dels apel·lants. Podria entendre’s com a tal si se n’hagués previst la continuació en un termini raonable. Però en aquest cas no ha estat així. El que realment ha passat és que es varen deixar sense efecte les declaracions que estaven previstes pels motius que coneixem i no es va preveure la represa de l’acte, amb independència que es pugui tornar a acordar la citació per declarar. Per això, el realment esdevingut no va ser una suspensió, sinó que es va deixar sense efecte la declaració prevista perquè declaressin en qualitat d’imputats”, afirma la sala.

En resum, la resolució de la secció segona de l’Audiència no accepta el recurs pel que fa a l’arxivament, perquè creu que encara no ha arribat el moment, i que serà la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 5, Ana San José, qui valori si s’ha de fer o no una vegada ha aparegut documentació que avala l’actuació de Verger i Vicens a l’hora d’adquirir els trens, però sí que certifica que amdós no estan imputats.

Ara, la paraula la té Ana San José, titular del número 5 de Palma, qui haurà de determinar o no si s’ha de continuar investigant.

stats