Política 01/09/2013

Més de 90 cadenes humanes al món fan d'avantsala de la Via Catalana

Les comunitats de catalans a l'estranger han organitzat una sèrie de cadenes humanes en més de 90 ciutats del món com a avantsala de la Via Catalana cap a la Independència, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que recorrerà el litoral català l'11 de setembre vinent

Efe / Ara
3 min
Moment de la cadena humana de Via Catalana a Nova York, aquest cap de setmana / GERARD GAROLERA

BarcelonaDes de mitjans de juliol i fins a l'11 de setembre, delegacions de l'ANC, en col·laboració amb les associacions de catalans en cada país, organitzen cadenes humanes en llocs emblemàtics de ciutats com Hong Kong, Rio de Janeiro, Quito, Tòquio, Mèxic DF, Berlín, Pequín, Buenos Aires, Dublín, Johannesburg, Lima, Vancouver, Los Angeles, Nova York, Sydney o Roma.

Central Part i Times Square

A Nova York, es va produir un episodi curiós. Segons explica a l'ARA Gerard Garolera, un dels assistents i autor de la fotografia que publiquem, es va fer un assaig de la cadena a Central Park, on es van reunir unes 400 persones. La intenció era traslladar-se després a Times Square a fer la Via Catalana, un dels punts de màxima concentració de turistes de la ciutat. Però, segons Garolera, la policia ho va impedir i tot va quedar en una concentració independentista amb crits d'independència i el cant d''Els segadors'. El desconcert dels policies de la ciutat, que van veure venir una riuada d'individus equipats amb unes banderes que no devien reconèixer –senyeres i estelades–, es pot observar al vídeo penjat a Twitter per Jordi Graupera.

Excursió per fer la cadena a la Xina

La cadena humana de la Xina es va fer a la Gran Muralla, en un punt situat a dues hores de Pequín, lluny de les zones on la policia pogués impedir-la i en un indret icònic per a tot el món. Les imatges de vídeo enregistrades per Sergi Vicente, corresponsal de TV3 a la Xina, que el periodista no va necessitar per a la crònica de Televisió de Catalunya –va gravar molt material– es troben a YouTube. Les podeu veure en aquest vídeo.

Aquest cap de setmana es concentren la majoria de les petites rèpliques de la Via Catalana previstes, amb les quals els catalans residents a l'estranger pretenen difondre la reivindicació independentista a escala internacional, segons indica l'ANC a la seva pàgina d'internet, en la qual s'ofereix una llista de les cadenes que es van organitzant en el món.

Brussel·les, Londres, Zuric...

Aquest migdia s'ha fet una cadena humana a Brussel·les, mentre que demà arriba el torn de París, on està convocada la concentració als Champs de Mars, davant de la Torre Eiffel. Una de les més concorregudes va tenir lloc ahir a Londres, davant de Westminster.

També es va organitzar ahir una rèplica de la Via Catalana a Zuric, a la qual va assistir el cap adjunt del gabinet del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, el català Amadeu Altafaj, segons va anunciar en el seu compte personal de Twitter.

Per a la setmana que ve estan previstes més cadenes a Washington, davant de la Casa Blanca, Venècia (Itàlia), Medellín (Colòmbia), Luxemburg, l'Haia, San Francisco (EUA), Atenes i Xangai (la Xina), entre altres ciutats.

A Espanya, també està prevista una cadena humana a Bilbao, als jardins de Albía, durant la Diada de Catalunya de l'Onze de Setembre.

Totes aquestes manifestacions són petites rèpliques de la Via Catalana pels 400 quilòmetres del litoral català, una mobilització per la independència organitzada des de la societat civil i que té el suport del Govern.

stats