Política 27/03/2016

Del "més estat basc" d'Urkullu a la "via unilateral" de l'esquerra abertzale: tots els matisos de l'Aberri Eguna

El PNB proclama l'actual lehendakari com a candidat a la reelecció mentre Podem retreu als nacionalistes que vulguin "monopolitzar" la "pàtria"

Ara
2 min
El lehendakari Iñigo Urkullu, en la celebració de l'Aberri Eguna basc

BarcelonaEl lehendakari Iñigo Urkullu ha reclamat aquest diumenge un nou estatus polític per a Euskadi "de sobirania compartida" que el converteixi en "més estat basc". Ho ha dit en la celebració del PNB durant l'Aberri Eguna, jornada que també ha servit per proclamar-lo com a candidat dels nacionalistes bascos a la reelecció. "Cal passar de la interdependència a més sobirania", ha apuntat Urkullu.

Urkullu ha assegurat que el seu partit treballa el present "per construir el futur" i s'ha marcat com a objectiu "un nou estatus polític que actualitzi el model de relació amb l'Estat". "Parlem de diàleg i entesa. Parlem de negociació i acords, de pacte. El pacte és l'arrel de la confederació d'estats bascos, la nació foral. És l'exemple de la sobirania compartida", ha apuntat el lehendakari.

Segons el dirigent del PNB, aquesta és "l'essència d'un nacionalisme cooperatiu, col·laboratiu, inclusiu, en un marc de sobiranies sobreposades en societats plurals" com la basca. En canvi, en la manifestació de l'esquerra abertzale convocada per Red Independistak, en la qual han participat unes deu mil persones, s'ha defensat la "via unilateral". "Estem entrant en temps de decidir", ha apuntat Txutxi Ariznabarreta, portaveu de Red Independistak.

Nagua Alba, líder de Podem a Euskadi, ha advertit que "s'equivoquen" aquells qui "monopolitzen" la pàtria (basca), i ha demanat que es faci un esforç "inclusiu" en el qual hi càpiguen "totes les identitats".

El paper d'ETA

ETA també ha intervingut en aquest Aberri Eguna lamentant que, cinc anys després d'abandonar les armes definitivament, no s'hagi obert un procés de diàleg real amb els governs espanyol i francès. En un comunicat publicat aquest diumenge al diari 'Gara', ETA també ha lamentat que no s'hagi avançat en aquest sentit tampoc a dins del País Basc amb la majoria de forces polítiques. Urkullu no s'hi ha volgut referir.

El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc (Covite) ha demanat que es dissolgui "ja" el que queda d'ETA per la via policial i li ha retret que vulgui "blanquejar" els seus assassinats. Oskar Matute, diputat de Bildu, ha demanat als estats espanyol i francès que permetin a l'organització armada entregar les armes per tal que es puguin "destruir".

stats