CAS NÓOS
Política 23/02/2017

Llibertat provisional sense fiança per a Urdangarin, que podrà continuar vivint a Suïssa

L'Audiència de Palma veu "arrelament suficient" especialment en el cas del marit de Cristina de Borbó i desestima la fiança demanada per la fiscalia. Diego Torres també es manté en llibertat però li han retirat el passaport

Anna Schnabel
3 min
Iñaki Urdangarin arriba a l'Audiència de Palma per acudir a la vista  en què es determinaran les mesures cautelars

PalmaL'Audiència de Palma ha acordat mantenir en llibertat provisional Iñaki Urdangarin amb l'obligació de comparèixer el dia 1 de cada mes davant l'autoritat judicial en el seu país de residència, Suïssa, després de la seva condemna de 6 anys i 3 mesos de presó per cometre diversos delictes de corrupció i frau fiscal en el cas Nóos. El tribunal desestima la fiança de 200.000 euros que havia demanat el fiscal anticorrupció Pedro Horrach.

En el cas del seu exsoci Diego Torres, l'Audiència també manté la llibertat provisional, però li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país, després de la seva condemna a 8 anys i 6 mesos de presó. Horrach havia demanat una fiança de 100.000 euros, que també ha quedat desestimada.

Segons el tribunal, els dos acusats, especialment Urdangarin, tenen arrelament suficient (familiar, social i laboral). Sobre el marit de la infanta Cristina, la interlocutòria afegeix que "les seves particulars circumstàncies, àmpliament conegudes, ens eximeixen de la seva detallada anàlisi".

L'Audiència estima que l'arrelament i la conducta fins ara observades pels acusats permet estimar que "l'increment del risc de fuga" que pot suposar la sentència que els condemna pot ser "conjurat" amb mesures cautelars "menys costoses". Consideren les magistrades que les acusacions no han acreditat "circumstància o marcador de risc" diferent del de la condemna imposada que, a més, recorden, és el resultat de la suma del total de les penes. Adverteixen, això sí, que l'incompliment de les mesures imposades comportaria l'adopció d'altres "més costoses", inclosa la presó provisional.

El tribunal estudiarà i resoldrà en una resolució a part les demanades per l'Advocacia de l'Estat, que ha reclamat l'embargament dels seus béns i drets, la retenció del pagament de possibles devolucions tributàries i la prohibició de disposar dels seus béns.

El fiscal demanava una fiança

La Fiscalia ha tingut en compte, a l'hora de demanar presó amb fiança, les característiques del delicte contra l'administració pública, atès que hi ha "indicis incriminatoris confirmats per la sentència". Un altre dels elements que hi ha influït és la gravetat de les penes: sis anys i tres mesos de presó per a Iñaki Urdangarin i vuit anys i mig per a Torres.

Encara que la Fiscalia no hagi demanat mesures cautelars, l'article 530 de la llei d'enjudiciament criminal determina que les persones que es trobin en llibertat provisional han de comparèixer periòdicament davant el jutjat. A més, el tribunal podria imposar la retirada del passaport a tots dos.

La decisió del tribunal s'ha conegut a les 13 hores tocades. Urdangarin ha arribat a les 10.15 hores a l'Audiència de Palma, on estava citat per a la vista de mesures cautelars. El cunyat del rei ha arribat amb un vehicle fosc a la seu del tribunal amb una motxilla petita a l'esquena, i ha entrat a l'edifici després de passar per davant d'una seixanta de periodistes que l'esperaven darrere de les tanques situades a la porta. No ha fet declaracions. Algunes persones que s'han acostat fins a les portes del tribunal per veure'l arribar li han cridat insults com "lladre" i "xoriço".

Abans que ell, a les 9.48 hores, ha arribat el seu advocat, Mario Pascual Vives, amb una carpeta sota el braç. El seu exsoci, Diego Torres, ha arribat una hora abans de començar la vista.

Un mes maleït

Urdangarin va gaudir durant molts anys dels estius a Mallorca i de ben segur que n’ha acabat maleint els hiverns. I és que la d’avui era la quarta vegada que havia de comparèixer davant la justícia en un mes de febrer. La seva primera declaració com a imputat es va produir els dies 24 i 25 de febrer del 2012; la segona citació del jutge instructor, José Castro, es va produir avui fa tot just quatre anys; la tercera, fa gairebé un any: el 26 de febrer del 2016 va començar a declarar davant el tribunal que el va acabar condemnant.

Es dona la circumstància que la seva dona també va declarar, com a investigada, davant del jutge Castro, el febrer del 2014. La vista s'ha celebrat a pocs metres de la Rambla de Palma, que, fins al 2012, es va dir “dels Ducs de Palma”.

stats