CRISI A UCRAÏNA
Política 20/04/2014

L'acalde de Sloviansk demana a Putin que desplegui tropes a Ucraïna

Les autoritats locals han imposat el toc de queda després dels atacs en punts de control formats per activistes pro-russos armats

Ara / Efe
2 min
Un activista pro-rus mostra els casquets de bala del tiroteig que aquesta matinada ah provocat diversos morts a Slaviansk

KievL'autoproclamat "alcalde popular" de la localitat ucraïnesa de Sloviansk, Viacheslav Ponomariov, ha demanat aquest diumenge al president rus, Vladímir Putin, que desplegui el que ha anomenat 'forces de pacificació' a les regions orientals de Donetsk i Lugansk. Ha fet aquesta petició perquè les tropes russes defensin la població pro-russa de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna i de l'organització ultranacionalista Sector de Dretes, segons ha assegurat el líder insurgent en roda de premsa, citat per l'agència oficial russa RIA-Nóvosti.

"Estan matant els nostres germans. No parlen amb nosaltres, només ens maten. La ciutat està en estat de setge per part del Sector de Dretes", la força de xoc durant els disturbis de gener i febrer a Kíev, ha assegurat. Segons l'opinió del líder insurgent, Rússia és l'única que pot defensar la població pro-russa dels grups ultranacionalistes que consideren que ha enviat Kíev.

Ruptura de la treva pasqual i toc de queda

L'atac contra un control d'activistes armats pro-russos a Sloviansk que ha provocat almenys cinc morts ha portat un portaveu insurgent i la cancelleria russa a donar avui per trencada la treva pasqual. Segons mitjans russos, que citen fonts insurgents, en l'atac han mort almenys cinc persones –un milicià pro-rus i dos civils i dos assaltants–, mentre que el ministeri de l'Interior parla només d'un mort i tres ferits.

Les forces d'autodefensa asseguren que durant aquesta matinada han estat atacats cinc llocs de control a Sloviansk, baluard de la revolta contra Kíev, cosa que ha obligat les autoritats a imposar el toc de queda des de la mitjanit fins a les sis del matí. "Recordo que durant la vigília la resistència anuncia una treva durant les festes. Ara, la treva s'ha trencat. Valorem l'acció com una provocació", ha assenyalat un portaveu rebel a l'agència oficial russa RIA-Nóvosti.

El ministre ucraïnès de l'Interior, Arsen Abákov, ha anat aquest diumenge a l'est del país per reunir-se amb la Guàrdia Nacional ucrainesa, que ha estat desplegada a les regions orientals russòfones. El Servei de Seguretat ucraïnès va anunciar aquest divendres la interrupció de la fase activa de l'operació antiterrorista a l'est del país durant la Pasqua ortodoxa. Vladímir Putin va amenaçar d'enviar tropes a Ucraïna si no es respectaven i reconeixien els drets de russos i russòfons.

stats