Política 24/08/2017

Forn confirma que la comunicació dels Mossos amb la policia belga va ser "informal"

El conseller d'Interior assegura que la policia belga no els va fer "cap advertiment" i defensa el paper dels Mossos: "No van cometre cap errada"

Ara
3 min
El conseller d'Interior, Joaquim Forn, aquest dijous a Cambrils

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joaquim Forn, que aquest dijous ha assistit a la reunió de la junta local de seguretat de Cambrils, ha assegurat que la policia belga no els va traslladar cap sospita sobre l'imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Segons ha explicat Forn, la demanda d'informació va ser "informal" i només volien confirmar la identitat de l'imam. "Només ens demanen si tenim informació", ha dit. "Se'ns demana informació i en cap moment ens consta a nosaltres que aquesta persona estigui investigada i sigui perillosa. En cas contrari, hauríem actuat de forma diferent", ha afegit el conseller, que ha defensat el paper dels Mossos. "No van cometre cap errada", ha dit.

El contacte, que es va produir el març del 2016, es va fer mitjançant un correu electrònic. Segons el conseller, si hagués sigut una comunicació formal, el canal no hagués pogut ser directe perquè els Mossos “no poden tenir relació directa amb policies de fora” i s’hagués hagut de fer a través del ministeri. Forn ha lamentat que “havent-hi una amenaça difosa per l'Estat Islàmic, la preocupació d’alguns mitjans sigui desacreditar la feina dels Mossos”.

Forn ha demanat un cop més que els Mossos formin part de l'Europol i puguin tenir més eines per a la investigació. El conseller confia que al setembre, com va dir el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, els Mossos tinguin accés a les dades de l'Europol. Forn també ha reconegut que hi ha aspectes de la investigació dels atemptats, sobretot les connexions internacionals, que trigaran a saber-se.

El Govern defensa la tasca dels Mossos

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, també ha assegurat que el Govern no va rebre "cap comunicació oficial" de Bèlgica referent a l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Turull ha sortit al pas així de les informacions de les últimes hores en què la policia belga afirmava que havia contactat amb els Mossos per preguntar-los sobre l'imam. De fet, segons Europa Press, els Mossos haurien mantingut una comunicació "no oficial" amb la policia de Bèlgica, que els va consultar si tenien informació sobre l'imam de Ripoll. Els Mossos van contestar que no en tenien dades, segons van explicar a Europa Press fonts de la conselleria d'Interior de la Generalitat.

De totes maneres, Turull ha defensat que "no es pot anar amb informació de tertúlia de cafè", i ha insistit que els Mossos no van rebre de forma "oficial" aquesta informació de la qual parla la policia belga. Segons Europa Press, el contacte va ser per correu electrònic, de manera informal i fa més d'un any, entre un policia belga i un comandament de la Comissaria General d'Informació dels Mossos. La resposta que va donar el policia català va ser que no tenien cap informació sobre Es Satty. Ahir, el ministeri de l'Interior va afirmar que no havia rebut cap petició per part de Bèlgica sobre l'imam.

El conseller de la Presidència ha reiterat que els Mossos no van rebre cap comunicació oficial de Bèlgica sobre l'imam de Ripoll i ha criticat l'encreuament de retrets entre la policia espanyola i els Mossos. "És bastant lamentable dir que no ens donen una informació rellevant perquè no els hi hem preguntat", ha afirmat Turull, que ha dit que "algú hauria d'assumir alguna responsabilitat". Per al Govern, aquesta "no és la manera de funcionar". Turull ha retret que "s'hagi fet molta literatura per desprestigiar els Mossos".

Davant la polèmica dels últims dies arran del possible accés dels Mossos d'Esquadra a l'Europol, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha demanat una vegada més que el govern espanyol posi fil a l'agulla i acceleri la inclusió de la policia catalana a l'agència de seguretat europea. Turull s'ha referit al vídeo que va emetre ahir l'Estat Islàmic –en què amenaçava Espanya de més atacs si no es retira de la coalició internacional– com una evidència de les "amenaces explícites" que pot patir també Catalunya, i per això ha afirmat que "no té excuses" per permetre l'accés de la policia catalana a la informació de l'Europol.

Per a Turull és "molt important" que els Mossos puguin accedir a la base de dades de l'agència de seguretat europea. Així, ha reclamat a l'Estat que no faci "broma" amb aquests temes i que acceleri els tràmits per materialitzar la seva promesa: "'Pasito a pasito', no". En aquest sentit, ha demanat que "tothom prengui nota" que l'estat espanyol diu que per ser membre de l'Europol cal "ser un Estat". De fet, ha retret al govern de Mariano Rajoy que es posin traves just "ara que els Mossos tenen el prestigi més alt".

stats