EUSKADI CERCA LA PAU
Política 05/06/2013

El Tribunal Constitucional manté Arnaldo Otegi a la presó

Oskar Bañuelos
1 min

Vitòria.Arnaldo Otegi i els quatre militants independentistes -Rafa Díez, Sonia Jacinto, Arkaitz Rodríguez i Miren Zabaleta- condemnats per pertinença a ETA en el cas Bateragune per reconstrucció de l'esquerra abertzale quan era il·legal continuaran a la presó. Ho ha decidit el Tribunal Constitucional, que abans vol resoldre el recurs d'empara que van presentar els condemnats contra la sentència del Tribunal Suprem que els va castigar amb penes d'entre sis i sis anys i mig de presó.

Otegi és a la presó (ara a Logronyo) des del 16 d'octubre del 2009, després que el jutge Baltasar Garzón ordenàs que hi entràs com a mesura provisional.

L'Audiència Nacional va dictar una condemna de deu anys el 2011 i el Suprem la va ratificar el maig del 2012, però amb una rebaixa de tres anys i mig perquè entenia que era membre i no dirigent d'ETA. Per tant, està a punt de complir quatre anys a la presó, quasi dos terços del total. En la resolució, el TC no entra en el fons del recurs, i al·lega per evitar l'excarceració que la suspensió és una mesura "de caràcter excepcional i d'aplicació restrictiva". També recorda que com a "criteri" per a la suspensió ha utilitzat el de la "gravetat" de la pena.

stats