Política 25/09/2017

El Tribunal de Comptes fa responsable Artur Mas dels més de 5,2 milions d'euros del 9-N

L'òrgan calcula que es van gastar 4,8 milions en la consulta i hi suma 400.000 euros d'interessos

Ot Serra
2 min
Els encausats pel 9-N, a les portes del TSJC després de la seva declaració

MadridArtur Mas és el gran damnificat de les multes econòmiques del procés participatiu del 9-N i és l'últim responsable dels més de 5,2 milions d'euros de fiança que demana el Tribunal de Comptes. L'ens fiscalitzador ha xifrat en 4,8 milions el que va costar la consulta i hi suma 400.000 euros d'interessos. A l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau l'ens fiscalitzador li demana un màxim de 3 milions, a l'exconseller de la Presidència Francesc Homs 2,1 i a l'exvicepresidenta Joana Ortega uns 800.000 euros.

A Mas, que no se li assigna una quantitat individual específica, se li atribueix una responsabilitat solidària de totes les partides, de manera que si els altres afectats -Irene Rigau, Francesc Homs, Joana Ortega i 5 excàrrecs del Govern- no poden assumir la seva multa haurà de respondre per ells. Des d'aquest dilluns tenen 15 dies per dipositar els diners o els avals necessaris. En cas que no ho facin es procedirà a l'embargament del seu patrimoni personal. Les xifres que s'atribueixen a cada exconseller s'explica per les partides que es van destinar a la consulta de la qual era responsable el seu departament i és una manera perquè el tribunal s'asseguri que hi ha un responsable directe d'aportar els diners reclamats. Ara bé, els afectats poden repartir-se la multa com decideixin. Dels 11 càrrecs que s'incloïen en el procediment, finalment n'han quedat fora la interventora i el cap de sistemes d’informació del Consorci d’Educació de Barcelona, Carolina Pardo i Jordi Serra.

Els advocats dels encausats pel 9-N han entrat a la seu del tribunal a les 10.30 h per conèixer la declaració provisional de la magistrada que porta el cas, Margarita Mariscal de Gante, un cop finalitzada la fase d'instrucció. Els advocats han tingut un recés per presentar al·legacions a les quantitats inicialment rebudes i han acabat sortint a les 14.30 h. A les portes del Tribunal de Comptes, l'advocat de Mas i Ortega, Rafael Entrena, ha mostrat la seva "absoluta disconformitat" amb la resolució i ha assegurat que la seva "fonamentació jurídica és defectuosa". "No es donen els requisits per exigir responsabilitats comptables", ha assenyalat Entrena, que ha denunciat una "desviació de poder per exigir responsabilitats polítiques i advertir a tercers".

Al seu torn, l'advocada de Francesc Homs, Montserrat Rosell, ha anunciat que presentarà un recurs en un termini de cinc dies en què demanarà la suspensió cautelar de la imposició de la fiança i en què subratllarà que "no hi ha hagut dret de defensa".

Un cop es rebin els requeriments del tribunal, paral·lelament, s'obre un termini d'al·legacions que portaria la resta de membres del tribunal a pronunciar-se sobre el cas. Posteriorment, el procediment encara podria arribar fins al Tribunal Suprem a través, bé d'un recurs de cassació, bé d'un recurs extraordinari de revisió.

Els encausats consideren una "aberració" la decisió

Al vespre, en un comunicat conjunt, Mas, Homs, Ortega, Rigau i la resta d'encausats han considerat una "autèntica aberració sense cap mena de fonament jurídic" la decisió del Tribunal de Comptes. Segons opinen, la fiança "només persegueix el propòsit d'intimidar en el marc de la campanya de la por que comanda l’Estat espanyol". "Denunciem que es tracta d’una operació d’abús de l’estat i de desviació de poder", apunten els encausats, que confien que els catalans que van anar a votar el 9-N continuïn fent-los costat.

stats