Política 04/08/2013

La mà dura de Margallo contra Gibraltar indigna alcaldes i treballadors espanyols

La tensió del govern espanyol amb les autoritats de l'enclavament britànic provoca les queixes dels habitants de la zona, molts dels quals han de travessar cada dia la reixa de la frontera per anar a treballar

Efe / Europa Press
4 min
Cua a l'accés a Gibraltar per accedir al port i poder embarcar, aquesta setmana / EFE

Algecires / La Línea de la ConcepciónEl missatge de fermesa que està intentant llançar el ministre espanyol d'Afers Exteriors davant de les autoritats de Gibraltar i l'exigència patriòtica de respecte no té gaire èxit entre els treballadors espanyols de la zona d'Algesires i La Línea de la Concepción, que n'estan patint les conseqüències. Fins i tot la Policia Nacional, que ha de fer els controls que provoquen les cues polèmiques, comença a rondinar, tot i que evita la crítica directa.

El cas és que mentre José Manuel García-Margallo advertia avui, en una entrevista al diari 'Abc', que "s'ha acabat l'hora del pati per a Gibraltar", veus de ciutadans espanyols s'alçaven contra aquesta actitud.

"Som treballadors, no polítics, i el que volem és treballar en pau", adverteix Manuel Márquez, delegat de l'Associació Sociocultural de Treballadors Espanyols a Gibraltar (Astecg). Segons Márquez, la "indignació" és creixent. Afirma que hi ha uns deu mil espanyols que treballen a Gibraltar i que unes 30.000 persones travessen cada dia la frontera, i ha denunciat que s'està produint "una vulneració del dret dels ciutadans", amb cues de vehicles que han durat fins a set hores a causa dels controls policials estrictes.

Per evitar aquestes cues, molts dels afectats opten per accedir al Penyal caminant per evitar arribar tard cada dia a treballar i exposar-se a "perdre la feina" quan la Línea de la Concepción (Cadis) té un alt índex d'atur.

Per això, l'associació Astecg enviarà al govern espanyol una carta per expressar el seu malestar pels problemes a la frontera, i serà signada "per tots els partits de la Línea excepte el PP, tot i que aquest partit també "ho està estudiant", segons Márquez.

Cortina de fum?

Pel representant dels treballadors afectats, aquest conflicte ha estat provocat per Madrid per "desviar l'atenció d'altres temes" [en referència al cas Bárcenas, l'atur i els altres problemes que afecten Espanya i l'executiu de Rajoy]. Márquez creu que s'ha "manipulat" el llançament de blocs de formigó en aigües de la badia per part de Gibraltar –un dels principals retrets del govern espanyol a les autoritats del Penyal, a les quals acusa de malmetre el medi ambient i les zones de pesca espanyoles–, ja que Andalusia "n'ha llançat molts més per protegir la fauna marina i, d'això, no se'n diu res".

Reunió urgent convocada per l'alcaldessa

L'alcaldessa de La Línea de la Concepción, Gemma Araujo (PSOE), ha anunciat que convocarà aquest dilluns "amb caràcter d'urgència" la taula de Gibraltar per abordar el problema.

Segons un comunicat, davant dels últims esdeveniments provocats per les "enormes retencions" a l'entrada i sortida de la frontera amb Gibraltar, i davant dels anuncis del govern de Mariano Rajoy (PP), l'equip de govern de l'Ajuntament de La Línea creu que cal aquesta reunió amb representants dels sectors afectats: pescadors, treballadors espanyols a Gibraltar, comerciants i ciutadans en general representats per associacions de veïns de la zona.

En aquest sentit, l'alcaldessa defensa el diàleg entre les parts afectades i una "anàlisi conjunta de les repercussions que poden tenir per a la ciutat les mesures adoptades pel govern central", ha manifestat.

Als accessos a la colònia de Gibraltar, tant d'entrada com de sortida, les esperes poden ser d'entre tres i set hores. El trànsit habitual augmenta en aquesta època de l'any per les vacances d'agost i l'operació pas de l'estret: moltes de les famílies que van cap al Marroc ho fan des d'Algesires, però moltes d'altres trien una ruta marítima que surt des de Gibraltar. Aquestes aglomeracions s'afegeixen a la tensió política que hauria fet endurir els controls i així s'allarguen les retencions, que Espanya justifica per la necessitat dels controls de fronteres. Tanmateix, el govern de Gibraltar critica la política del govern de Rajoy.

La policia es queixa de la tensió amb què ha de treballar

Els últims a afegir-se a la llista d'agreujats han estat els mateixos policies espanyols. Sindicats policials han demanat al govern de Rajoy que "faci alguna cosa més" per la situació dels agents que treballen a la reixa de Gibraltar: se senten "pressionats" i "en tensió" perquè ja s'ha arribat a les "amenaces".

El portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), José María Benito, assegura que el SUP manté "el suport a l'executiu", que ha mostrat "des del començament", però ha assenyalat que "ha arribat el moment oportú perquè les amenaces a la Policia Nacional es tallin d'una vegada i es prenguin algun tipus de mesures perquè la situació no empitjori".

El sindicat proposa mesures com les que s'apliquen als aeroports per evitar aglomeracions i cues llargues, en què s'obren els filtres que calen.

"Aquí es podria organitzar algun sistema semblant, perquè, si no, hi haurà un problema d'ordre públic i se'n veuran afectats policies i al final, com sempre, haurem de respondre", ha indicat.

Benito ha explicat que no demanaran al govern espanyol "que es relaxin" els controls, però ha subratllat que entén que "la gent que s'ha de estar set hores en una cua s'emprenyi".

El portaveu del SUP ha destacat que els agents que treballen al Penyal ho fan amb "preocupació", perquè "no saben com evolucionarà la situació". "Se sap com comença però mai com pot acabar, i aquest és el problema", ha apuntat.

stats