Política 26/05/2016

Tortosa revoca per unanimitat el títol d'alcalde "honorari i perpetu" a Franco

El ple extraordinari ha durat pocs minuts. L'alcalde, Ferran Bel, ha demanat que es revisi si hi ha més consistoris que tinguin aquest nomenament vigent

Acn
1 min
Tortosa celebrarà dissabte una consulta popular per decidir si es retira o no el monument franquista de l'Ebre

TortosaL'Ajuntament de Tortosa ha revocat en un ple extraordinari, aquest dijous al matí, el nomenament del dictador Francisco Franco com "alcalde honorari i perpetu" de la ciutat, que es mantenia des del 31 de març del 1964. En només dos minuts, perquè simplement s'ha anunciat la derogació pactada prèviament entre totes les formacions polítiques, Franco ha perdut aquest títol honorífic a la capital ebrenca. CiU, ERC, Movem Tortosa, el PSC i el PP havien acordat prèviament la derogació del títol honorífic.

L'alcalde Ferran Bel ha justificat que "l'oblit" del nomenament "és el millor antídot" i ha tret importància a una designació que es va fer a tots els ajuntaments de la província de Tarragona el mateix dia i per ordre de la governació civil de l'època. El batlle ha explicat que no s'havia revocat abans perquè ningú en tenia coneixement. Bel ha demanat que es revisi a tots els consistoris si aquest nomenament es manté vigent i ha lamentat les crítiques que ha rebut Tortosa, aprofitant la descoberta, la qual s'ha qualificat de ciutat filofranquista.

Aquest dissabte, la capital ebrenca votarà en una consulta popular si es retira o no el monument franquista de l'Ebre. L'alcalde votarà a favor de reformular-lo i mantenir-lo al riu.

stats