Política 25/10/2016

Carme Forcadell, investigada

El tribunal admet a tràmit la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament i l'investigarà per desobediència i prevaricació

Montse Riart
3 min
Un secretari judicial del TSJC ha entregat en mà a Forcadell la resolució on s'admet a tràmit la querella de la Fiscalia

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

Llegeix aquí la resolució del TSJC

La investigaran per desobediència i prevaricació, tal com demanava el ministeri públic. Després de rebre la notificació de la decisió judicial, Forcadell ha reaccionat a través d'una piulada a Twitter:

L'expresident Artur Mas també ha mostrat el seu "suport" a Forcadell a través d'un missatge a Facebook: "Com més querelles i accions judicials per fer-nos descarrilar portin a terme, més gran ha de ser la mobilització de la gent al carrer. Hem de mantenir el pols", ha assegurat.

Forcadell tenia 'ple coneixement' de l'advertiment del Constitucional

Un dels arguments que dóna el TSJC per investigar si Forcadell hauria desobeït i prevaricat en permetre la votació del full de ruta independentista és que la presidenta del Parlament tenia "ple coneixement" de l'advertiment que li havia fet el Tribunal Constitucional (TC).

La resolució judicial argumenta que Forcadell era conscient de la interlocutòria del TC perquè en "va advertir" els grups polítics i repassa totes les mostres de desacord que li van fer arribar els diputats: Segons el TSJC, alguns "van mostrar la seva disconformitat" amb el fet de tirar endavant la votació. Un parlamentari "va demanar el pronunciament de la mesa" i dos dels membres d'aquest òrgan van dir-li que alterar l'ordre del dia suposava "un frau de llei". Els magistrats expliquen que, tot i així, Forcadell la va tirar endavant.

La Fiscalia es va querellar contra Forcadell la setmana passada i va demanar citar-la a declarar com a investigada. Considera que la presidenta del Parlament va desobeir l'advertiment del Tribunal Constitucional en permetre la votació i que n'era conscient. L'acusa de "dinamitar", intentar "derogar" la Constitució i actuar amb "total menyspreu" contra la carta magna, i li atribueix els delictes de desobediència greu i prevaricació continuada.

El TSJC no entra en els arguments de la Fiscalia. Creu que en aquest moment processal "la valoració ha de limitar-se a un judici de versemblança sobre la qualificació delictiva dels fets denunciats", sense que "puguin o hagin d'oferir-se més explicacions ni proves". El tribunal tampoc ha fixat data per a la declaració de la presidenta del Parlament. Li ha donat tres dies de termini perquè pugui recórrer la resolució.

L'expresidenta del TSJC, l'encarregada d'investigar Forcadell

La sala va prendre la decisió i va redactar la resolució dilluns, després d'un debat de més de tres hores, però no ha estat fins aquest dimarts que s'ha pogut notificar a les parts. La magistrada ponent Maria Eugènia Alegret va defensar davant de la sala –conformada també pel president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el magistrat Carlos Ramos– la necessitat d'investigar Forcadell i d'admetre a tràmit la querella de la Fiscalia. Alegret serà també qui s'encarregarà de liderar ara la investigació.

L'expresidenta del TSJC és una de les membres de la conservadora Associació Professional de la Magistratura, i va dirigir la investigació contra l'exdiputat convergent Xavier Crespo per haver acceptat suborns d'un empresari rus quan era alcalde de Lloret de Mar. El tribunal el va condemnar a 9 anys d'inhabilitació. També va haver de decidir sobre les admissions a tràmit de les múltiples denúncies presentades contra Artur Mas pel 9-N.

Per saber-ne més: Qui ha decidit investigar Forcadell?

stats