Política 22/06/2017

El TC dona la raó al PDECat en la batalla pel grup propi al Senat

El partit reclama que es restitueixi de manera "immediata" el grup

Dani Sánchez Ugart
2 min
El TC dona la raó al PDECat en la batalla pel grup propi al Senat

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha donat la raó al PDECat en la seva batalla contra la mesa del Senat, controlada pel PP, que els va denegar el grup parlamentari propi després de les eleccions del 26-J. Els demòcrates van rebre ahir dimarts la sentència estimatòria del recurs d'empara que van presentar arran de la decisió de la mesa, que els va deixar sense representació a totes les comissions, i els va reduir significativament els ingressos derivats de les subvencions als grups, segons han explicat el portaveu del partit al Senat, Josep Lluís Cleries, i la coordinadora general del partit, Marta Pascal.

Segons la sentència, la decisió de la mesa va vulnerar els drets fonamentals dels senadors a "accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics". Amb quatre senadors, el PDECat va demanar el préstec de dos senadors d’ERC i Coalició Canària, un de Bildu i un de l’Agrupació Socialista de la Gomera, que tornarien després als respectius grups o al grup mixt, per arribar al mínim de 10 senadors que exigeix el reglament de la cambra per constituir grup propi. Aquesta pràctica és "habitual" en la lògica parlamentària, tal com reconeix el TC, però la mesa del Senat va decidir denegar la composició del grup propi. “El moment polític que estem vivint no és el millor per voler-se saltar les normes i afavorir la constitució d’un grup”, va dir aleshores el vicepresident de la mesa, el popular Pedro Sanz.

Gairebé un any després d'aquella decisió, el TC ha estimat, per unanimitat, el recurs d'empara dels demòcrates i dictamina la nul·litat dels acords de la mesa en què es va denegar la constitució del grup. Per aquest motiu, el PDECat entén que tenen ara dret a tenir grup parlamentari de manera immediata, sense tornar a fer el procés de petició ni de decisió de la mesa i que, a més, han de rebre amb efectes retroactius les compensacions econòmiques que no han rebut en els últims 11 mesos.

Cleries ha denunciat la motivació del PP per denegar-los el grup propi: "Va ser una persecució i un atac al PDECat pel que estem fent políticament a Catalunya". Ho ha dit en referència al Procés, i ha qualificat la sentència de "dur revés" a la mesa del Senat i al PP: "Han vulnerat els nostres drets fonamentals". Pascal, per la seva banda, ha assegurat que el partit està "satisfet" per la resposta i ha denunciat la "voluntat de silenciar el catalanisme sobiranista centrat" i ha afirmat que "cap partit té dret a silenciar ningú".

El PDECat encara no ha parlat sobre la sentència amb el president del Senat, Pío García Escudero, però ho farà els pròxims dies.

stats