RECONVERSIÓ TURÍSTICA
Política 08/06/2013

Llum verda a més altura als hotels

El Govern treu el decret llei i l'oposició hi veu "urbanisme a la carta"

Quim Torres
2 min
Els hotels de quatre o cinc estrelles podran pujar fins a dues plantes, sempre que no en tinguin ja 8.

Palma.L'anunciat decret llei que permet als hotels de la Platja de Palma incrementar l'altura en dues plantes (amb un màxim de vuit) ja està en vigor. El Consell de Govern aprovà ahir la norma, que també podrà afectar altres zones madures, sempre que l'Ajuntament i el Consell ho considerin. D'entrada, però, només serà d'aplicació immediata a la Platja de Palma i, segons càlculs de la Federació Hotelera, es preveu que afecti sobre una vintena d'hotels, que podran créixer dues plantes i millorar la qualitat de la seva oferta actual.

El decret llei, que canvia radicalment la filosofia plantejada fins ara per reconvertir aquesta zona turística madura, ha generat controvèrsia. L'Executiu el justifica per una qüestió d'urgència. El Pla de Reconversió Integral (PRI), que ha de planificar urbanísticament la zona, s'aprova inicialment dijous, però no estarà en vigor fins a final d'any i, per tant, esperar-lo hauria suposat retardar les obres. Ara el Parlament haurà d'habilitar un ple extraordinari per ratificar el decret llei, tot i que la seva entrada en vigor es produeix amb l'aprovació del Govern. La portaveu de l'Executiu, Núria Riera, destacà les bondats de la norma i recalcà que la llei turística ha permès que els hotels hagin demanat permisos per millorar 16.000 places. Riera no entrà a valorar les crítiques que ha rebut la norma.

Mentre que els hotelers l'han aplaudida, el Col·legi ha criticat que s'actuàs per decret llei en una qüestió tan delicada, l'oferta complementària ha retret al Govern que no els hagi tingut en compte i els ecologistes del GOB i l'oposició han denunciat que només beneficia els hotelers.

De fet, la principal crítica se centra en la fórmula utilitzada per tirar endavant la iniciativa. El fet de permetre nous aprofitaments urbanístics mitjançant un decret llei no ha agradat als ecologistes i tampoc al Col·legi d'Arquitectes. Ambdues organitzacions havien presentat al·legacions al Pla de reconversió de la Platja de Palma, que és l'instrument triat per l'Administració per planificar la zona. El degà del Col·legi va afirmar que no es pot evitar el debat i la planificació urbana per la via del decret. Els darrers a posicionar-s'hi han estat els socialistes, que ho feren ahir a través d'un comunicat. El PSIB considera que la norma "va en la direcció equivocada, afavorint l'urbanisme a la carta per davant d'una planificació ordenada i coherent per reconduir la zona".

Crítiques dels socialistes

La diputada Bel Oliver apuntà que a la zona "no falten places hoteleres, sinó que n'hi sobren", i afegí que el decret llei va "pel camí de més massificació". La socialista advertí que a la zona no només hi ha hotels, sinó que també hi ha oferta complementària, veïns i tota una sèrie d'empreses i persones que, segons ella, "han estat totalment ignorats per la nova normativa". Recordà que el decret llei autoritza els hotels a augmentar altura i volum, "però a l'oferta complementària li dóna tres anys per modernitzar-se sense més opcions". "Tampoc no preveuen més inversió pública en mobilitat, neteja o seguretat", sentencià.

stats