Política 17/08/2017

Surt de la presó l'exlíder del LAB Rafa Díez Usabiaga, empresonat per l'intent de reconstruir Batasuna

L'ex secretari general del sindicat abertzale ha complert una condemna de sis anys i mig a Cantàbria

Efe
1 min
L'exsecretari general del LAB Rafa Díez Usabiaga, aquest dijous sortint de la presó

Santoña (Cantàbria)L'ex secretari general del sindicat abertzale LAB Rafa Díez Usabiaga ha sortit aquest dijous de la presó del Dueso, a Santoña (Cantàbria), on ha complert una condemna de sis anys i mig pel cas Bateragune, l'intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna. Díez Usabiaga ha sigut rebut per més d'un centenar de simpatitzants, familiars i amics, entre els quals el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que va complir la mateixa pena pel cas Bateragune; l'actual secretària general de LAB, Garbiñe Aranburu, i representants de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria i Pernando Barrena.

Els concentrats, alguns dels quals s'han desplaçat fins al lloc en autobusos des del País Basc, han cridat consignes a favor de l'alliberament dels presos bascos. En un primer moment, la Delegació del govern espanyol a Cantàbria va prohibir la concentració que s'havia convocat a les portes del Dueso, perquè al·legava que els convocants havien incomplert els terminis de comunicació d'aquest tipus d'actes. L'Audiència Nacional, però, ha acabat permetent els actes d'homenatge i rebuda de l'exlíder sindical perquè no hi havia "cap constància" que s'hagués de produir cap delicte. Tot i això, davant de la presó s'hi han desplegat agents de la Guàrdia Civil.

Aranburu, que ha qualificat la prohibició de la Delegació del govern espanyol de "mostra del tarannà antidemocràtic del govern", ha expressat la seva "alegria" per la sortida de la presó de Díez Usabiaga, que -ha destacat- "no havia d'haver passat ni un sol dia a la presó". "Ja hi ha un pres polític menys a les presons", ha celebrat.

stats